Ларгото пак протече

Скандалният обект за милиони левове отново се нуждае от ремонт

 

Пореден теч руши подлеза на Ларгото в София. Водата капе от тавана на метри от архитектурните ценности от Античния комплекс “Сердика” и от Триъгълника на властта в центъра на столицата. Пешеходците се тревожат, че мястото ще стане опасно, а от районната администрация на “Оборище” неколкократно са търсили помощ от отговорните институции. Оттам признават, че при сериозни дъждове се появяват течове, което е знак за ниското качество на строителството. Районът не може да си позволи ремонт със собствени средства, от Столичната община уверили, че ще окажат помощ.

За осъществяването на скандалния проект отидоха милиони левове, а течове се появиха веднага след откриването. По-късно гръмна и скандалът, известен като “Ало, Банов съм” след разкритие на тогавашния депутат от БСП Елена Йончева.

Това е поредният теч в района на Античния комплекс “Сердика”. Първият се появи две седмици след откриването на ремонтирания комплекс през 2016 г., две години по-късно се пропукаха и стъклата по новия таван.

Управлението и стопанисването на имота е предоставено на Общинския културен институт и на администрацията на район “Оборище”. За тревожното състояние на подлеза потвърди вчера и зам.-кметът на района Бонка Василева. “Наистина има сериозни течове, които се появяват при големите порои, особено тогава чувствително се виждат пропуските в строителството. Не можем с бюджета си да предприемем каквито и да е по-сериозни действия”, заяви тя. Районът отговаря за още 3 подлеза, а годишният му бюджет е 10 хил. лв. Администрацията е препращала сигнали до компетентните органи нееднократно, като Столичната община е трябвало да сезира Министерството на културата. “Явно виждаме, че ремонт на ремонта продължава да съществува като крилата фраза за качеството на това, което се е свършило”, заяви Василева. Според нея ремонтът би трябвало все още да е гаранционен, а от Столичната община уверили, че ще съдействат за отстраняването на проблема, като ще бъдат направени огледи на място от инженери.

Ремонтът на Ларгото и реставрацията на античния комплекс приключи само преди 4 години, а проектът бе за милиони. Министерството на културата пък изпусна срока, за да получи неустойка от близо 750 хил. лева за забавеното строителство. Ремонтът предизвика и грандиозен скандал около министъра Боил Банов, известен като “Ало, Банов съм” по разкрития на тогавашния народен представител от БСП Елена Йончева. Като доказателство настоящата евродепутатка от левицата приложи записите от три разговора на Банов от 2016 г., в които той обяснява как трябва да нагласят документите, за да не плаща фирмата глоба за закъснение в извършването на възложените работи. Банов отрече обвиненията и се обяви за жертва на рекет.

Ремонт на ремонта се наложи и миналото лято заради начупени и разместени плочки. От Столичната община твърдяха, че проблемът е в допусната проектантска грешка, изпълнителят на ремонта смята, че плочките се чупят, защото мястото се чисти с тежка техника, от Министерството на културата, което възложи ремонта, настояха проблемите да бъдат отстранени от строителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *