Кьовеши отхвърли окончателно четирима европрокурори от България

Колегията на Европейската прокуратурата отхвърли окончателно четири от българските кандидатури за европейски делегирани прокурори. Трима са приети, а оценката на кандидатурите на други трима продължава. Това съобщи офисът на Европейската прокуратура в сряда.

От Европейската прокуратура допълниха, че назначените са Димитър Беличев (Окръжна прокуратура Пловдив), Бойко Калфин (Окръжна прокуратура Кюстендил) и Светлана Шопова-Колева (Софийска градска прокуратура). Имената на отхвърлените не се съобщават.

По същото време са приети кандидатурите на два прокурори от Хърватия и двама от Чехия. Единствените неприети в сряда са българските кандидати.

През февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) номинира десет български магистрати за европейски делегирани прокурори, но само трима бяха приети без забележки, а за други бе поискана допълнителна информация.Това са магистратите, които трябва да провеждат разследванията на Европейската прокуратура на терен в България.

Шефът на кабинета на Кьовеши Милан Ярон даде да се разбере, че това е равнозначно на отхвърляне и България трябва да предложи нови седем прокурори.

„Ние не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет“, коментира Ярон.

Наблюдателите коментираха, че жестът на Кьовеши е знаков към българската прокуратура и показва липсата на доверие.

Само преди 20 дни европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обясни лично на членовете на Прокурорската колегияна Висшия съдебен съвет какви забележки има към българските магистрати, предложени за европейски делегирани прокурори. Прокурорската колегия се председателства от главния прокурор Иван Гешев.

Лаура Кьовеши съобщи, че в Европейската прокуратура е създадена работна група за разглеждане на всички документи, изпратени от България.Преди това Прокурорската колегия изрази недоумението си какво повече би могла да иска Кьовеши от техните избраници.

Прокурорската колегия предложи трима следователи за европейски делегирани прокурори, които явно не се приемат от Кьовеши. Не се приема излъченият съдия, който не е пеналист, както и тримата прокурори от районно ниво.

Дълго време Прокурорската колегия във ВСС предпочиташе да не говори за отхвърляне, а за искане на повече информация.Сега отхвърленото е факт. Очаква се да бъдат отхвърлени още трима български магистрати, които Кьовеши не одобри.

Европейската прокуратура може да разследва всички измами със средства на ЕС над определен размер, включително злоупотреби с обществени поръчки. Институцията може да разследва сложни случаи на измами с ДДС в повече от една страна от ЕС.

Европейските делегирани прокурори са магистратите, които ще вършат работата на Европейската прокуратура в конкретната държава, т.е. те ще са хората на Лаура Кьовеши на терен в България. Поради това изборът на точните хора е особено важен.

Европейските делегирани прокурори няма да се занимават с българските наказателни дела, а ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП). Не е възможно прекият български шеф на делегирания прокурор да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *