Кутев: България се ръководи от натовски генерали, а не от руски шпиони

Още следващата седмици министрите ще направят разкрития за разхищения за милиарди, твърди говорителят на служебния кабинет

България се ръководи от доказано натовски генерали и затова опорката на ГЕРБ, че службите се обезглавяват като наказание за разкритата руска шпионска мрежа, няма как да мине. Тази теза разви по БНТ говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

„Аз също дълги години съм писал опорки като медиен съветник в БСП и мога да кажа, че тази – как вече нямало да се гонят руски шпиони, е най-смешната, която съм чувал“, допълни той.

„Мога да се обзаложа, че никога в България няма да бъдат разкрити руски шпиони, нито тяхна мрежа. Причината да се махне шефа на ДАНС е именно разкриване на руската шпионска мрежа у нас“, повтаря от няколко дни лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

„Не може ли да кажем, че вече няма да се създават групи от руски шпиони, защото работата на ДАНС е не да ги хваща, а да не ги допуска. Щом се е събрала група от руски шпиони, то ДАНС вече са пробити. И президентът, и служебният премиер са натовски генерали. Не са от Симеоново, не са от пожарната, а са натовски генерали. На какво основание сега ГЕРБ твърди, че те сега ще пускат руските шпиони? Това е една глупост. Няма как да обясниш, че служебният премиер Стефан Янев, който очевидно е абсолютно прозападно ориентиран, ще защитава по някакъв начин руските шпиони“, контраатакува Кутев.

Според него не става дума за обезглавяване на службите, а за политическа смяна. Защото съвсем скоро ще се извадят случаи за „раздадени милиарди, може би не навсякъде незаконно, но при всички случаи против идеите, за които те са били предвиждани“. „И това няма как да излезе на повърхността, да се разкрие с досегашните шефове на служби“, смята Кутев.

Той коментира и скандала с подслушването. „Не е толкова важното да се каже кой точно е бил подслушван, а да се направи така, че да се затворят завинаги вратичките, позволяващи незаконното подслушване. За съжаление, всеки българин е убеден, че може да бъде подслушван. Очевидно беше, че даже бившият премиер може да бъде подслушван, макар че прокуратурата не каза дали това е неговият глас или не“, добави Кутев.

Правителството е едва в началото на ревизията, която прави в различните области и министерства. „Тепърва имаме да погледнем структури, които са ужасяващи. И те са ужасяващи не защото не сме знаели, че там има отклоняване на средства, а за начина, по който това е правено“, коментира Кутев. Той все пак уточни, че не е негова работа да прави разкритията. Министрите ще ги направят и то още следващата седмица. В разкритията не ставало дума за един, а за доста милиарди. „Вредите, които е нанесло управлението на Борисов чисто финансово, са повече от тези от бандитската приватизация“, смята Кутев.

Кутев коментира ипроблема с кредитите от ББР. „За някои това да те извика министърът, за да обясниш защо си взел парите и какво правиш с тях, било цирк. Според мен това е трагедия, защото това са парите на данъкоплатците на България. Защото се подпомага бизнес, който така или иначе ще се справи, а не се дава шанс на малките, които трудно понасят кризата“, каза говорителят.

Според Кутев единственият представител на БСП в правителството е Янаки Стоилов и било абсурдно да се твърди, че това е кабинет на БСП. Самият той също не бил в МС като човек на БСП, а бил експертен избор на президента Румен Радев.

1 коментар

  1. Напротив, руски шпиони, които искат да си върнат соца и да ни пратят в Евразия. комунизъмът не им излиза от главите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *