Кунчев: Зелените коридори в магазините вече пречат

Яжте домати срещу тромби преди ваксината, посъветва Тодор Кантарджиев

„Винаги, когато вземем решение за промяна на мерките, се сблъскаме с различни тенденции – огромното желание на бизнеса да работи и данните за разпространението на вируса. Това търсене на баланс между двете винаги е много спорно“. Това коментира тази сутрин пред БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в първи коментар за съвпадението да отваряме всичко насред превземането на нови рекорди в COVID вълната.

На фона на случващото се в страната, главният здравен инспектор смята, че „ако се стационираме на 750-780 нови случая на 100 000, на фона на случващото се в Европа, това не са лоши данни“. От известно време насам властите упорито ни сравняват с най-лошото развитие на пандемията в Европа. Думите на Кунчев за пореден път подчертават и провала на правителството да подготви здравната система за предишната вълна през октомври-ноември, когато очевидно ненужно хора бяха лишени от лечение в болниците, които днес са много по-натоварени, но не връщат хора.

Въпреки лошите данни, Кунчев беше настроен великодушно по всякакви въпроси. „Опитваме се да дадем този отдушник, който крие най-малко рискове“, обясни той. За отварянето на ресторантите коментарът му бе: „Ако работите в един офис с неработещ климатик, какво е по-безопасно от това да седнете на кафе на открита маса“, без да се отчита фактът, че едното е наложително, а другото – не толкова. За моловете обясни, че ги държат затворени заради тяхната социална функция. „Това е като агората на древна Гърция, младите хора си правят срещи там“, посочи главният здравен инспектор. За стадионите каза, че може да се обсъжда отварянето им, но „ще ги отворим тогава, когато можем – поведението там е по-рисково и затова считаме, че е рано“.

В края на участието си Кунчев каза, че най-много го уморява липсата на емпатия у хората, които казват, че предпочитат да умрат 20-30 човека, за да продължат те да живеят. Това не му попречи да се изкаже против зелените коридори за пазаруване на възрастните в магазините, които са трън в очите на по-младите. „Ефектът е отрицателен от зелените коридори, аз мисля, че те изиграха своята роля“, съгласи се той в отговор на коментари на зрители, че през останалото време се получава струпване на хора в магазините, включително и на възрастни. Премахването им обаче означава, че хора в най-рискова възраст няма да имат никаква възможност за безопасно пазаруване в пика на новата вълна.

Доц. Тодор Кантарджиев пък определи пред Би Ти Ви, че страната ни в момента е в плато – „доста високо, с доста голяма заболяемост, но случаите не нарастват експоненциално“. „Дай боже мерките да сработят. Чак такова голямо разхлабване няма“, заяви той. „Разхлабваме мерките, защото се натрупа умора у обществото“, посочи той и изрази надежда до седмица броят на случаите да започне да спада.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести изчисли, че при 300 хил. преболедували българи и още няколко пъти по толкова скрита заболяемост – т.е. близо 1.2 млн., по думите му, „имунни“, както и близо 500 хил. ваксинирани, у нас имаме около 1.8-2 млн. души с имунитет. Според него с този темп на ваксиниране до края на лятото трябва да имаме достатъчно ваксинирани лица и по-слабо разпространение на вируса.

Относно ваксината на „Астра Зенека“ Кантарджиев изрази учудване как в началото е било казано с нея да не ваксинираме възрастни, а сега се твърди точно обратното. Според него процентът на страничните реакции е твърде нисък, просто обществото е много чувствително и затова в някои държави временно се спира употребата й. „И другите ваксини имат странични, нежелани ефекти, а „Астра Зенека“ е много евтина“, посочи той.

Доц. Кантарджиев посъветва хората, които са ваксинирани, около един месец преди това да започнат да ядат повече доматен сок и домати заради ликопена в тях, който пречи на съсирването на кръвта. За високото ниво на смъртността у нас той посочи няколко причини – нивото на българското здравеопазване – „знаем си го“, хроничните проблеми като застаряването и недоброто контролиране на много хронични болести, както и психологическа причина – хората забавяли търсенето на медицинска помощ и отивали в болница на късен етап. „По-добре да те види види лекар, отколкото да чакаш“, заяви той.

„У нас засега няма друг доказан щам освен британският. Над 95% е разпространението му вече, той се разпространява много по-лесно и е с различни симптоми – сега рядко се губи обоняние, а повече са засегнати горните дихателни пътища“, обясни още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *