Кулеба в София: Тази Русия не заслужава съчувствие (Видео)

Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности, каза Теодора Генчовска

 

„Наясно съм с ролята на Русия в историята на България, може би знаете ролята на Русия в нашата история – има неща, които оставят емоции в съзнанието на хората. Русия, с която се занимаваме в момента, е нещо различно – това е Русия, която убива, унищожава, измъчва, изнасилва. Това не е тази Русия, която заслужава съчувствие и разбиране“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в София.

„От самото начало на руската агресия България ясно и последователно подкрепя Украйна в ЕС и НАТО. България прави това не само заради приятелските ни отношения, но и защото тя разбира, че сигурността за Украйна значи сигурност за България и за всички държави на Черно море. Ние се бием не само за нашата безопасност, бием се и за вас – за да не бъдете вие изправени пред руските опити да се окаже влияние върху вашата страна“, посочи той.

България и Унгария обаче останаха единствените държави в ЕС и НАТО, които не оказват подкрепа за отбраната на Украйна. Засега България не може да вземе подобно решение заради несъгласието на БСП, която е част от управляващата коалиция.

След среща с Кулеба българската външна министърка Теодора Ганчевска каза, че България ще продължи да подкрепя Украйна „съобразно нашите възможности“.

В момента е много важно за целия украински народ да чувства, че всички партньори в ЕС и НАТО, както и цялата демократична общественост, подкрепят Украйна, каза Генчовска.
Тя припомни, че вече над 90 хил. бежанци от Украйна са пристигнали у нас, бягайки от военния конфликт.

„Дойдох да благодаря на българския народ и българското правителство за това, че приехте украинските бежанци. С цялото си сърце благодаря на българите“, добави украинският външен министър.

По-рано премиерът Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски съобщиха в „Туитър“, че са разговаряли за корабоплаването и сигурността в Черно море.

„Изразих солидарността и подкрепата си за Украйна, за преговорите за присъединяване към ЕС и препотвърдих важността на санкциите срещу Русия“, каза Петков.

„Благодарих за подкрепата за Украйна, по-конкретно за присъединяването ни към ЕС, както и за категоричната позиция по отношение на санкциите срещу Русия“, каза в своя туит Зеленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *