Краят на евтините пари идва, влизаме в нов икономически цикъл

След поредица от години на ниски лихви и напомпване на имотните и финансовите пазари дойде време някой да плати сметката. Около това мнение се обединиха участници в Експо „Моите пари“, съобщи „Дневник“.

Финансовите пазари обичайно първи влизат в негативна корекция. От началото на годината се вижда, че всичко е на нива да се мисли за покупка. Следващата година реалната икономика ще започне да изпитва сътресения, коментира Николай Павлов от „Елана фонд мениджмънт“. Според него тъй като и догодина се очаква инфлацията да се задържи на високи нива, финансовото планиране ще бъде особено важно, за да намери баланс между възхода и спада на финансовите пазари.

Влизаме в друг икономически цикъл, различен от това, което бе през последните десет години. Евтините пари, получавани или без или с минимална лихва от банките свършиха. Това означава, че трябва да променим и личните си планове за спестяване и инвестиране, смятат експертите.

Сред фундаменталните фактори, влияещи върху икономиката и финансите вече се появяват нови – инфлация, постепенно увеличаване на основните лихвени проценти от Централните банки и промяна в политиката на търговските банки. Така че трябва да се подготвим за променените условия, ако не искаме да губим.

За държавите в еврозоната повишаването на лихвите от Европейската централна банка е от особено значение. България, която е във валутен борд, привързана към еврото също ще почувства промяната във финансовата политика. Засега лихвите тук не вървят с темповете на САЩ и Великобритания, но за това си има обяснение. Просто в еврозоната има няколко държави ,сред които Гърция и Италия, където външният дълг тежи на икономиката и рязко вдигане на лихвите може да предизвика икономически проблеми.

Но процесът на поскъпване на парите е необратим, рано или по-късно, ЕЦБ ще вдигне своите лихви ако не както тези в САЩ, то поне близо до техните нива. Вече се наблюдава и промяна в лихвите по депозитите в някои български банки. Макар и ограничен, този процес също ще продължи да се развива. Няма да останат непроменени дълго и лихвите по кредитите-ипотечни или потребителски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *