КПКОНПИ оттеглила иска си за запор за 1 млрд. лв. на Цветан Василев

Антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е оттеглила иска си за запор на активи и имущество за около 1 млрд. лева на банкера Цветан Василев. Това съобщи самият той в интервю за “Гласове”.
Според него КПКОНПИ трябва да направи това, защото покровителства скандалната продажба на “Виваком”, след като е отстранявала реални и сериозни купувачи. Според Василев Цацаров не се е осмелил да подпише оттеглянето на иска лично, а го е възложил на обикновен чиновник. Василев твърди, че заради отказа от запора, комисията на Цацаров ще трябва да плати на съда 40 млн. лева.

Ето и част от интервюто с Цветан Василев:

– Новината, която мен много ме изненада. Антикорупционната комисия, която се оглавява от Сотир Цацаров, иска да се откаже от запор за ваши акции и имущества на стойност близо 1 млрд. лева. Това истина ли е?

– Вие си спомняте с какъв апломб и колко тържествено предишният шеф на комисията Пламен Георгиев пътуваше в Брюксел заедно с един от консултантите на групата на пиратите, които опитаха да откраднат кораба “Ал Бадр” от либийската държава, този консултант се казва Емил Радев…

– Евродепутатът от ГЕРБ…

– …по някаква ирония на нещата е и зам.-председател на правната комисия на Европарламента. Тези хора наистина са изгубили връзката с реалността. Тогава те навсякъде парадираха как са запорирали имущество на най-големия мошеник, били му запорирали имущество за 2,2 млрд. лева. Сега всъщност се оказа, че КПКОНПИ е играла ролята на охранител на кражбата на най-големия актив на КТБ.

– “Виваком”?

– “Виваком” и НУРТС. КПКОНПИ се използва като преграда за нормалните инвеститори, за постигане на максимална цена от продажбата на този актив. Но нека се върнем малко по-назад, този актив не е отишъл просто там някъде при руснаците. Този актив първо беше предложен още през лятото в оздравителен план, като едни от основните активи за оздравяване на банката на тогавашния министър на финансите Порожанов в служебния кабинет на машата на ДПС Близнашки. Те го разглеждаха, не знам какво са правили, след това този актив беше един от водещите от кошницата, който предлагаше консорциумът, воден от Оманския фонд. След като взеха идиотското решение да ликвидират банката, този актив беше предложен, заедно с “Дунарит” и “Авионамс”, активи, които все още не бяха откраднати, защото част от активите бяха откраднати с цесии по време на специалния надзор, на шефа на голяма американска компания за мое договаряне през декември 2014-а година. Тогава американецът, сега няма да му казвам името, но предполагам, че моите адвокати ще поискат да се яви като свидетел в съда по делото, той отиде на среща през декември с тогавашната американска посланичка Марси Рийс, за да поиска среща с Борисов във връзка с главните активи и опасността те да отидат в руски ръце. Вместо да направи контакт с Борисов, Марси Рийс предложила на американеца да се срещне с експерта по телекоми Иво Прокопиев. След като разбраха, че няма да могат да го откраднат актива така без нищо, сложиха запори върху акциите в България, които обаче не попречиха на т.нар. инвеститор Спас Русев да купи компанията “Виваком” на смешно ниска цена. 700 млн. евро обща стойност на актива. Същата тази “Виваком” през 2014-2015 и сега има една и съща стойност, защото финансовите показатели са едни и същи, те не са развивали мрежата, не са си подобрили финансовите показатели, за да можем да твърдим, че са добавили някаква стойност.

– Припомнете каква беше стойността на “Виваком” тогава?

– Тогава стойността на “Виваком” беше същата, каквато и сега, по която обаче се препродава. Купи я Спас Русев, а след това се оказа, че въобще не е само той, а са ВТВ, братя Велчеви… Нямам никакви съмнения, че Спас Русев е подставено лице на Пеевски и Борисов и съвсем скоро очаквам да извадя компромати и доказателства за това. Тоест през Спас Русев те осребряват или може би ще нетират някакви поети задължения към руснаците във връзка и с “Южен поток”, а вероятно и във връзка с фалирането на банката. Така че всъщност КПКОНПИ съдействат да не бъде продадена “Виваком” на организирания търг от ВТВ през мостовия заем…тя е сложна схемата и не бих искал да отегчавам, но със сигурност твърдя едно: стойността на “Виваком” през 2014-а година е същата като през 2019-а, когато е продадена на настоящия купувач Юнайтед груп. Понеже сделката е правно нечиста, бяха поставени определени условия за сключването й.  Едното от тях е да бъде вдигнат този запор, направен навремето от КОМПИ, за да не ги открадна аз или не знам още какво. И сега какво се получава? Биха барабана в Брюксел, че са запорирали за 2,2 млрд., а сега тихо, по терлици, свалят, те са направили и отказ от иска за почти 1 млрд. Някъде да се е чуло?

– Никъде.

– При това Цацаров сам не е посмял да подпише искането за отказ от иск за 1 млрд., а е накарал някакъв чиновник да го подпише, за да минат между капките. Най-забавното е сега, че заради тези своеволия КОМПИ ще трябва да плати на съда около 40 милиона лева такса. Цацаров реално не е събрал и една десета от тези пари, не знам откъде ще ги намерят.

– Т.е. заради това, че Комисията е направила запор и сега го оттегля и падат всички искове към вас, ще трябва да плати на съда 40 милиона лева, които ще платим ние, данъкоплатците?

– Реална загуба за държавата едва ли ще има, защото ще отидат в съда, но не ми е ясно г-н Цацаров откъде ще си осигури допълнително средства, за да плати, в случая, безумията на предшественика си. Цацаров в момента обаче е услужлив, защото сделката по продажбата на Виваком от страна на руско-българския мафиотски консорциум е от характера на живот и на смърт за българските участници, особено за Пеевски.

– Те всъщност откраднаха Виваком от вас, КОМПИ е следяла да няма истинско състезание за компанията като отстранява сериозните инвеститори, за да може Спас Русев да я купи, заедно с Милен Велчев и другите, и да я препродадат сега на Юнайтед груп?

– Загубата за банката, дори ако отчетем тези 120 милиона, които Борисов и Горанов се хвалеха, че били върнали отнякъде, е над 600 млн. евро. Т.е. стойността на този комплекс Нуртс и 77% от Виваком е над 720 млн. евро. По същия начин не позволиха нормален търг за Авионамс и държавата го купи за 14 млн.евро, при положение, че го беше продала на фирмата, която финансирахме за над 40 млн. евро при това без никакви лицензи. Ние осигурихме такива за ремонт на хеликоптери Ми-17 и не само, а осигурихме натовски лицензи, за да можем да участваме в търгове на НАТО и малко след фалита на банката, Авионамс – за първи път българска компания спечели търг на НАТО за ремонт на 36 машини на обща стойност над 180 млн. долара с печалба 30 млн. долара, а държавата купи цялата компания само за 14 млн. евро. По същия начин в момента Пеевски, а мисля и Борисов, използват  запорите на КОМПИ за атака срещу Емилиян Гебрев по вписването му като акционер на Дунарит. Използват същия подход. Междувременно те успяха да отмъкнат от банката активи между 150 и 200 млн. лева. Не знам точно колко са успели да откупят срещу вземания, които Едоардо Миролио беше прехвърлил на офшорката на Александър Ангелов Виафот, която на всичко отгоре е ликвидирана, но продължава да води съдебни искове в българския съд. Парадокси, парадокси!

– Т.е вместо Виваком да влезе в масата на несъстоятелността на КТБ след фалита й, е взета от Спас Русев – зад него Борисов и Пеевски – препродадена е вече и парите от нея няма да влязат там, където е по право?

– Естествено, че няма да влязат, а КОМПИ се явява охранител на крадците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *