КПКОНПИ и Рашков се превърнаха в залог за нов кабинет

БСП започна разговори с парламентарно представените групи за съставяне на правителство

Единственото условие, което от “Продължаваме промяната” поставиха по време на разговорите с БСП за съставяне на правителство, е мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, като целта е да бъде прието антикорупционното законодателство, а  КПКОНПИ да се оглави от Бойко Рашков. Очаква се от ПП да заявят име на премиер на втория кръг от разговори след обсъждане с Изпълнителния и Националния съвет.

След срещата с левицата вицепремиерът в оставка Асен Василев заяви: “Това, което се разбрахме, е, че ще използваме вече изработената програма за разговорите оттук нататък. Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента, което да се докаже, като по време на преговорите се приеме Закона за КПКОНПИ и се избере г-н Рашков за шеф на Комисията за противодействие на корупцията”.

“На първите разговори ще изслушаме всички искания на всички партньори”, заяви  лидерът на БСП Корнелия Нинова, като единственият коментар по темата за назначаването на Бойко Рашков бе, че “обществото трябва да даде оценка за неговата работа”.

“Търсим мнозинство. Всичко ще бъде нормално и аргументирано. Искаме работещ парламент и да посрещнем тежката зима, която ни чака. Ако се получи, получи. Ако не – отиваме на избори”, заяви лаконично Корнелия Нинова. И заяви, че структура и персонален състав на Министерския съвет ще бъдат обсъдени след разговорите с представители от “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Според Нинова приоритет в момента е да се потвърди законодателната и управленската програма. И уточни, че в програмата е записано възстановяване на отношенията с Руската федерация по дипломатически път, България да търси разговори с всички възможни доставчици на газ, включително и “Газпром”.

След срещата с “Продължаваме промяната” БСП ще потърси още днес за разговори ДБ, а ИТН ще остави за накрая.

Предварителни думи

“Нямаме намерение да имитираме преговори”, обърна се Корнелия Нинова към Кирил Петков преди началото на разговорите. Премирът в оставка пък отбеляза положителните неща, които правителството е направило досега.  “Работихме много конструктивно и в областта на социалната политика постигнахме много. Въпреки големите кризи, привнесени отвън, ние успяхме да постигнем много за най-засегнатите хора. А също и в областта на икономиката. Имаме най-големия ръст в индустриалното производство в Европа и това е благодарение на съвместната ни работа”, заяви Петков.

От страна на “Промяната” на срещата присъстваха Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров.  Консултациите са последния опит за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, след като вчера левицата прие третия мандат от президента Румен Радев.

Най-трудният мандат

“В момента отиването на избори е по-страшно дори от това ГЕРБ да управлява”, заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски пред БНТ. И допълни, че евентуални избори ще оставят държавата без бюджет за 2023 г. и без законопроектите, които трябва да бъдат променени, за да получим парите по Плана за възстановяване.

“Третият мандат е най-трудният мандат, най-невъзможният мандат, за това Конституцията дава този мандат да не е ограничен в срок”, каза Свиленски и подчерта, че  БСП е партията, която се държи “най-диалогично, най-адекватно, най-смирено”.

По отношение на варианта Кирил Петков да продължи да бъде премиер, Свиленски повтори позицията, че БСП няма как да го подкрепя. “В тази ситуация той даде крачка назад и отвори възможността за преговори за нов кабинет. В момента, в който се стигне до съгласие, кой да е премиерът веднага ще го предложим на президента”, посочи още Свиленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *