Корупционери атакуват Кирил Петков

Атаката срещу Кирил Петков е атака на корупционери, които искат да върнат часовника назад, коментира президентът Румен Радев.

По думите на Радев това е политическият аспект на атаката. Той посочи, че от юридическа гледна точка трябва да се изчака решението на Конституционния съд.

„Има такъв народ“ постави въпроса дали служебният министър на икономиката Кирил Петков все още е и канадски гражданин, а в понеделник ГЕРБ сезира и Конституционния съд.

Според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани. Министерството на външните работи вече изпрати запитване за наличието на канадско гражданство на Кирил Петков към датата на назначаването му за министър на икономиката.

Радев призова да се изчака решението на КС, но не даде яснота дали Кирил Петков е подписал определени декларации при назначаването си.

Президентът не уточни кога ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет, нито дали е избрал коя ще бъде политическата сила, която ще получи третия мандат.

Радев не е задължен от Конституцията с конкретен срок, в който да връчи втория мандат на втората най-голяма партия в парламента, в случая ГЕРБ.

Но ако вторият мандат бъде незабавно върнат, каквато е заявката на ГЕРБ, в седемдневен срок трябва да бъде връчен третият мандат. Ако и той е неуспешно изпълнен, държавният глава е длъжен да разпусне НС и да насрочи избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *