Коронавирусът щял да забави енергийните проекти

Извънредните мерки, предприети в България заради разпространението на коронавируса, ще доведат до забавяне на реализацията на основните енергийни проекти в страната, заяви енергийният министър Теменужка Петкова. По нейните думи става въпрос за забавяне в рамките на месец-месец и половина особено по отношение на АЕЦ „Белене“ и „Балкански поток“. Министърът прогнозира, че вероятно кризата ще наложи удължаване на срока по подаване на оферти по проекта „Белене“, и уточни, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват интереса си към проекта.

Министърът увери, че енергийната сигурност на страната е гарантирана въпреки извънредната ситуация заради епидемията. Петкова заяви, че е важно енергийният сектор да бъде финансово стабилен, за да няма техническия рискове той да функционира нормално. Петкова уточни, че такива рискове засега няма, защото са взети адекватни на ситуацията мерки. „Парламентът прие това, което предложихме – да се гарантира непрекъсваемостта на доставките, и плановите ремонти на електроразпределителната мрежа са прекратени“, обясни министърът.

Като особено важна мярка енергийният министър изтъкна двойното увеличаване на срока за заплащане на сметките за ток. Тя посочи, че въвеждането на мораториум върху плащанията не стои на дневен ред, защото би застрашил финансовата и техническата стабилност на сектора. Удължаването на срока за плащане на сметките бил адекватна помощ за гражданите в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *