Коронавирусът у нас: 99 заразени при близо 4800 теста

Новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа у нас са 99, показват данните в Националната информационна система. За последното денонощие са направени 4 787 PCR теста. Броят на положителните проби е малко над 2 процента от общо изследваните.

Общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България са 16 164, като 4 306 от тях са активни. Излекуваните са 11 253, от които 22-ма са регистрирани през изминалото денонощие.

В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 723 пациенти с доказан Covid-19. От тях 61 се намират в интензивни отделения.

Най-много са новите случаи в Благоевград – 25. В столицата 23-ма са новодиагностицирани с коронавирусна инфекция. В Пазарджик за последното денонощиe са били диагностицирани деветима.

Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция, общо са 878.

Починалите лица, при които е бил доказан Covid-19, са 605. Двама са починали през изминалото денонощие.

Нараства броят на заразените в дома в с. Джурково

Нараства броят на заразените в дома за хора с увреждания в село Джурково, като те са вече 21. Прокуратурата в Пловдив, съвместно с икономическа полиция, започна спешна проверка, предаде бТВ. Сред заразените са и петима души от персонала.

Засега не е ясен източникът на коронавируса, но се предполага, че човек от персонала е пренесъл заразата, тъй като обитателите на дома нямат връзка с външния свят, а село Джурково е сравнително изолирано в планината, с население около 50 постоянни жители.

Прокуратурата ще проверява дали в социалното заведение са изпълявали стриктно всички противоепидемични изисквания:

„Радвам се, че самият персонал доброволно е поискал да бъде карантиниран в дома. Така че към настоящия момент нямаме проблем с персонала, който се грижи, както за тези, които са с положителен ковид, така и за тези, които са отрицателни. Домът е снабден с всички защитни облекла и разполага с достатъчно дезинфектант“, заяви Дани Каназирева, областен управител на Пловдив, цитирана от бТВ.

Още една заразена медицинска сестра в болницата в Търговище

С коронавирус е диагностицирана още една медицинска сестра от Второ вътрешно отделение на болницата в Търговище. Два са новите случаи в областта, за които информират от Щаба за борба с разпространението на заразата, ръководен от областния управител Митко Стайков, предава БТА в неделя.

Медицинската сестра е на 51 г. е изследвана профилактично на 27 август заради планирано тестване на персонала на отделението поради по-рано установен случай на заразяване. На работа е била до 28 август. Тя няма оплаквания и не се налага хоспитализиране. Връчено ѝ е предписание за домашна изолация. Контактен е единствено съпругът ѝ, който също ще спазва 14-дневна карантина.

За дейността на Второ вътрешно отделение, което е в карантина до 31 август, са дадени допълнителни указания за стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане разпространението на COVID-19 в здравното заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *