Коронавирусът взе над 5100 жертви в САЩ, здравните запаси са на свършване

Жертвите на пандемията в САЩ вече са повече от 5100, а общият брой на случаите 216 000. Американският президент Доналд Тръмп потвърди информациите, че федералните запаси от предпазно оборудване за здравните работници са почти изчерпани, но отказа да наложи карантина на национално ниво, като остави решението в ръцете на губернаторите.

Болниците изнемогват, като има остър недостиг на легла, респираторни апарати, здравни материали и лекари. Вече над 80% от американците спазват ограничителни мерки, но въпреки това епидемията се разраства. В САЩ броят на заразените е най-голям от целия свят. 16 хиляди от общо около 900 хиляди случая.

Само през последното денонощие според различните източници са починали между 1000 и 1200 души, като това е нов черен рекорд за страната.

Вицепрезидентът Майк Пенс предупреди, че САЩ следват траекторията на заразата в Италия, където жертвите достигнаха 13 хиляди. Според последните анализи на властите жертвите в САЩ може да достигнат 240 хиляди. Най-тежко остава положението в Ню Йорк и Калифорния, където пикът се очаква в края на април. Заразата достигна и самолетоносача ”Теодор Рузвелт”, чийто екипаж ще бъде евакуиран.

Пандемията, която опразни улиците и постави милиони в опасна ситуация повлия и на икономиката като стартът на втората четвърт от годината беше белязан с 973 пункта спад за индексът Дау Джоунс. Изминалия месец основните показатели регистрираха едни от най-големите загуби за икономиката. Нагласите са още по-мрачна картина този месец.

На този фон мъж бе обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. “Тайм”. 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара.

Здравните материали са на изчерпване, САЩ получиха помощ от Русия

Американският президент Доналд Тръмп потвърди информациите, че федералните запаси от предпазно оборудване за здравните работници са почти изчерпани. Липсата на оборудване на фона на очакван пик на заболелите и смъртните случаи излага здравните служители на риск. За справяне с кризата и липсата на оборудване в страната Вашингтон е закупил апарати за командно дишане от Русия.

На редовния брифинг в Белия Дом Тръмп обяви, че оборудването се изпраща директно на болници. Според президента правителството разполага с около 10 000 машини за командно дишане, но за момента ги задържа, за да ги изпрати на щати, които имат нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *