Консумацията на тези продукти сгъстява кръвта

По този начин се увеличава риска от тромбоза

Тромбозата е опасно заболяване, което засяга голям брой хора в напреднала възраст. То води до болка, подуване на крайниците, тахикардия, липса на въздух.

Една от основните причини за тромбозата е сгъстяването на кръвта. Кръвният вискозитет се увеличава и по този начин се затруднява транспортирането на кислород и хранителни вещества до всички системи на тялото.

Причините за увеличаване на вискозитета на кръвта могат да бъдат много: Консумацията на алкохол, липсата на вода в тялото, слабата подвижност, тютюнопушенето, недостиг на витамини.

Също така, един от най-важните фактори за повишаване на вискозитета на кръвта е храненето. Някои храни буквално „сгъстяват“ кръвта ни и увеличават риска от тромбоза.

3 често срещани продукта, които сгъстяват кръвта и увеличават риска от тромбоза:

1. Захар 

Най-вредният продукт с висок вискозитет на кръвта. Той се натрупва под формата на “гликогени” в черния дроб се синтезират до “липиди”, които провокират появата на кръвни съсиреци в кръвоносната система.

През последните 30 години консумацията на захар от населението се е увеличила средно 10-15 пъти. А физическата активност е спаднала с 40%.

2. Картофи

Във всяка къща и на всяка маса има картофи, но малко хора знаят, че този продукт е толкова опасен, колкото захарта.

Съдържа много нишесте, което при излишък също се трансформира в липиди. Картофът съдържа също така много танини, които сами по себе си сгъстяват кръвта.

3. Животински мазнини: Млечни продукти, месо

Животинските мазнини, млечните продукти и месото провокират рязко повишаване на липидите в кръвта.

Изброените в статията продукти не трябва да бъдат напълно изключени от менюто ви. Препоръчваме да си направите кръвен тест, за да определите вискозитета на кръвта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *