Комитова успя да смени шефа на “Автомагистрали” от третия път

Търговският регистър вписа новото временно ръководство на “Автомагистрали” ЕАД. Регионалният министър Виолета Комитова успя от третия път да смени досегашния шеф на държавното дружество Стоян Беличев. Очаква се в петък новото ръководство да поеме управлението на търговското дружество. Ръководството и регионалният министър в близките дни ще направят изявление.

Новият шеф е Валентин Вълков. Десислава Христова и Иван Станчев са членове на съвета на директорите.

В четвъртък изтече тридневният срок за обжалване на новата, трета поред заповед на Виолета Комитова за смяна на предишното ръководство.

Сагата с трудното освобождаване на Беличев започна след като одитен доклад на Сметната палата установи, че държавата не е постигнала “необходимата ефективност, конкуренция и прозрачност при разходването на публичните средства“, след като захрани държавното дружество “Автомагистрали” със средствата за строителството на “Хемус” и укрепване на свлачища.

Сметната палата потвърди, че “Автомагистрали” изобщо не е имала необходимия ресурс за строителството на тези обекти, като е превъзложила дейностите на редица частни фирми на “тъмно”, т.е. според своите собствени вътрешни правила и без реални критерии, което естествено води и до субективни оценки. Отделно се разбра, че огромни средства са изплатени авансово към частните фирми, на които е превъзложено строителството.

На няколко пъти смяната на ръководството на “Автомагистрали” не успя да стане реалност след съдебни решения. В своя позиция от 28 юни дружеството обяви, че заради решение на Комитова за блокиране на банковите му сметки, то е поставено в невъзможност да извършва редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и суровини, което ще блокира дейността му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *