Комисията за конкуренцията намери начин да глоби „Хиполенд“

Два месеца след първоначалната акция на няколко държавни институции по търговеца на играчки „Хиполенд“ Комисията за защита на конкуренцията е намерила причина да го глоби. На заседание в края на седмицата му е наложила глоба 124.5 хил. лв. за нелоялна конкуренция. Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Административен съд – София-област.

Регулаторът смята, че търговецът е заблудил потребителите, че ако продуктите са изчерпани онлайн, то ще могат да ги намерят във физическите магазини. Комисията доказва тезата си чрез „случаен“ човек, който отишъл в един от магазините, където били налични само 5 от рекламираните продукти. В други обекти ги имало и шестте, но той не бил длъжен да обикаля и сезирал Комисията за защита на конкуренцията вместо тази за защита на потребителите, посочва „Капитал“.
.
Собственикът на веригата Мариан Колев и служителите му участваха в антиправителствените протести през лятото. След като това се разбра, тъй като служителите бяха с фирмени тениски, последва акция във фирмата от страна на НАП, Агенция „Митници“, МВР и Държавната комисия за метрологичен надзор, като се твърдеше, че акцията не е координирана. Тогава Колев покани и прокуратурата да се присъедини към акцията.

Изданието посочва, че управляващите и ДПС имат пълно мнозинство в състава на КЗК, за да вземат всякакво решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *