Кого премиeрът ще нарочи за враг и как ще расте лагерът ”анти Борисов”?

След днешната временна и частична развръзка на политическата криза най-важните сюжети са: 1. Колко голям ще става лагерът ”анти-Борисов”; и 2. Какво ще бъде вътрешното преразпределение на силите в този лагер.

След като днес стана чудо и Борисов за пръв път видя грешки и слабости в работата на министрите Горанов, Маринов и Караниколов, предполагам, че в следващите дни той ще заеме по-примирителна позиция спрямо протеста. Нещо от типа „хората имат известни основания за недоволство, полицията няма повече да бие протестиращите“ и т.н. Целта е да бъде спряно численото нарастване на лагера „анти-Борисов“.

По-важен и сложен е вторият сюжет. В момента сред протестиращите има много хора, които знаят само, че са против Борисов, но още не са припознали конкретен политически субект като негова алтернатива. Най-сигурният политически ускорител за Христо Иванов и за БСП е оттласкването от Борисов и ГЕРБ. Затова от ключова важност е кого самият Борисов ще нарочи за свой основен противник. Няма как да се оттласнеш от някого, ако той не влиза в сблъсък с теб.

През целия юли, а и днес повече точки трупа Христо Иванов, защото Борисов го споменава поименно. БСП трябва да търси някакъв остър сблъсък, за да влезе в устата на Борисов.

Пламен Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *