Ключов съветник на Зеленски: Войната няма да свърши за 3 дни

Ключовият съветник на президента Володимир Зеленски Михаил Подоляк даде онлайн интервю за четирима опозиционни руски журналисти, което беше излъчено от тв “Дождь.” Подоляк заяви, че плановете на Русия да превземе Украйна за 4-16 часа са се провалили. Украинците оказват вече трети ден съпротива. Подоляк подчерта, че руската армия атакува основно граждански обекти – граждански летища и просто градове заедно с мирни жители. Според украинската оценка Русия е вкарала около 180 000 войници на тяхна територия. Подоляк твърди, че нито един град не е превзет от руската войска, водят се улични боеве. По повод Мелитопол на Азовско море, обявен от руснаците за превзет,  той заяви, че и там продължават да се водят улични боеве. „Трети ден се води позиционна война. Така е в Харков, Одеса, Николаев, Житомир и т.н.“, каза съветникът.

На въпрос колко ще трае войната, Подоляк отговори: “Тази война няма да трае 3 дни. Активната й фаза може би ще приключи за няколко дни, но тя започна още през 2014 година. Не забравяйте нещо важно. Украинските мирни граждани прекарват нощите в бомбоубежища и в метрото. В Киев метрото е претъпкано нощем. Хората с децата си спят там. Децата се страхуват. Смятате ли, че тези хора ще приемат руснаците – дори и да не са военни, дружелюбно?!“

Що се отнася до очакваните преговори за примирие, Подоляк повтори позицията на Зеленски, че Украйна няма да преговаря, ако й се поставят ултиматуми. Той не уточни какви конкретно, но се подразбра, че руското условие е първо Украйна да сложи оръжие, а после да преговаря. „Русия смяташе, че Украйна ще се предаде за няколко часа. Това не се случи. Няма да преговаряме с ултиматуми. Няма да преговаряме в Минск. Това е абсурд. Беларус е на страната на Русия. А и Русия заяви, че Минските споразумения вече не действат. Какво да правим там?!“, каза Подоляк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *