Китай свързва заразата с военна лаборатория в САЩ

Китайският в. “Глоубъл таймс” съобщи, че на сайта на Белия дом е постъпило искане към администрацията на САЩ да даде повече информация за подозрителната лаборатория по изследване на инфекциозно заболяване към Пентагона. Медията подчертава, че китайски интернет потребители и експерти настояват за повече информация дали лабораторията “Форт Детрик” във Фредерик, щата Мериленд, е свързана с новия коронавирус.

Те отбелязват, че има съвпадение между затварянето на лабораторията и избухването на COVID-19. Много новини на английски език за затварянето на лабораторията са изтрити наскоро, което буди “подозрения за “връзката” на лабораторията с новия коронавирус”.

Наскоро говорителят на Външното министерство Чжао Лицзян публикува съобщение, в което предположи, че “коронавирусът е попаднал в Ухан по вина на американски военни”. Според в “Саут Чайна морнинг” те са участвали в VII-е Световни летни военни игри, проведени в Ухан от 18-27 октомври м.г. А първият случай на коронавирус в Китай бе регистриран у местен жител на 17 ноември. Агенция Синхуа пък констатира, че епидемията е тръгнала от Китай, но “това не означава непременно, че е с произход от Китай”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *