Кисинджър: Русия претърпя стратегическо поражение

Хенри Кисинджър обясни изявлението си на форума в Давос, заради което го обвиниха, че призовава Украйна към териториални отстъпки на Русия в името на преговори за мир. Прави го пред Ерик Шмид, бившия изпълнителен директор на Гугъл, за Института Берггрюен, съобщи УНИАН в Телеграм канала си. В Давос дипломатът имал предвид нещата да се върнат в състоянието си до 24 февруари, което ще е признание, че руските завоевания ще са награда за агресията. А въпросът за Крим е друга тема и предмет за преговори. Кисинджър твърди, че Зеленски бил прав, когато казал, че уморените журналисти преиначили думите му. С други думи, Украйна трябва да си върне изгубените в последните месеци територии и чак тогава може да дойде моментът за преговори.

Кисинджър казва, че Русия вече е претърпяла стратегическо поражение, защото бойните действия показали качествена промяна в баланса на силите в Европа. Въпреки общите очаквания и въпреки историческия опит Русия не успява с конвенционални въоръжени сили да победи по-слабия си съсед.

„Това означава, че отколешният страх на Европа от руско нахлуване сега изглежда преувеличен, а балансът на силите в региона кардинално се е променил. Украинската армия сама по себе си вече е съществен фактор в този баланс, а ако към нейните възможности се добавят полската и германската армии, картината е съвсем променена. Русия вече не е тази сила, за която се представяше досега“, казва Кисинджър. Според него Си Дзинпин е сбъркал в поддръжката си за Путин, защото е очаквал бърза победа за Русия, която не се състоя. А сега тази поддръжка е във вреда на Китай. Кисинджър не вярва, че Русия и Китай ще имат дълго стратегическо партньорство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *