Кирил Петков прогнозира от Брюксел: Украйна пада до дни

Българският премиер Кирил Петков прогнозира, че „за съжаление, до броени дни ще видим Украйна да е паднала“. „Жалко е, че умират млади момчета заради един лидер, който стои на дългата маса и прави ужасно грешни решения. Но военни действия не можем да предприемем“, отсече той в коментар пред журналистите след тежкото заседание на Европейския съвет, продължил до 02,00 часа местно време.

„Истината е, че докато говорим, никой от нас не рискува армиите си в битката. Путин трябва да знае 2 неща – че всички работим в един глас и няма разцепление. И че всяко действие носи своята цена. Всички заедно ще работим срещу хибридната война на Русия. Ще има НПО-та, партии, които ще се опитат да направят разрив в европейската позиция“, коментира още министър-председателят.

И заяви, че до дни Украйна щяла да падне. „Цената, която се плаща днес, е смъртта на едни момчета и от двете страни“, допълни той.

Попитан дали Европа е изоставила Украйна, Петков отвърна, че санкциите щели да съсипят руската икономика. „Ако аз съм руски бизнесмен, не бих стоял безучастно да гледам как лидерът ми разрушава бизнеса ми“, даде пример той. Но потвърди: „Военни действия от наша страна не са възможни“ заради ядрената заплаха, отправена от Путин.

На въпроса дали ще се чака натовско подкрепление към България, той отговори, че нашата позиция е ясна – създава се батальон, чиито дефицити да се попълнят. „Но най-голямата грешка е да се допусне разцепление в позициите“, напомни той.

„Ние сме натовска войска. Как се преценява какво и кое да се активира… нашите войски са натовски“, отсече Петков.

Русия абсолютно не се интересува от това, което Европа прави, добави още министър-председателят. И размаха пръст, макар и косвено, на военния си министър Стефан Янев заради вчерашния му прокремълско звучащ призив „военната операция в Украйна да не се етикетира като война“:

„Каква карта на войната да не се размахва? Та те унищожиха 1/3 от армията. Размахват се само ракети върху една независима държава. Не можем да говорим за баланс на сили или разговори. Тези хора влязоха.. Дори част от младите момчета на руската армия не са знаели, че отиват на война…“.

„В момента един лидер… Какво се случва в неговата глава, предопределя съдбата на една държава, на един народ“, каза още Петков.

На въпроса защо руският президент Путин лично не е санкциониран от ЕС, Петков отвърна с думите, че това не е изключено от опциите. „Днес продължава диалогът. Никой не предполагаше чак такава масирана атака – да се стреля чак в Западна Украйна… Никой не очакваше. Ще има допълнение към мерките“, гарантира премиерът.

Той добави, че след разговорите му с евролидерите, че ако нахлуването е било частично, мерките щяли да са меки. „Вчера нямаше нито глас за това – а за средносилни и много много силни мерки. Казах, че България подкрепя всички мнения и няма по никакъв начин да се делим от групата и няма да имаме по-слаби или уклончиви мнения“, каза още премиерът.

Той обаче предупреди, че енергийната сигурност е проблем пред България. „Гръцката връзка вече става основен приоритет. Трябва да сме готови за всякакви сценарий, включително ответни санкции“, напомни той.

Петков обяви още, че бежанците от Украйна се разглеждат като наши (европейски) роднини.

„И ние, и другите страни, сме готови да ги посрещнем. Това са интелигентни, образовани хора. И част от желаещите  да дойдат у нас, са висококвалифицирани, програмисти. Това не е бежанската вълна, с която сме свикнали – от хора с неясно минало, дали са терористи, дали не. Това са хора, подложени под обстрел, лежащи в укрития“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *