Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев

Премиерът Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев, която се обсъжда на извънредно заседание на Министерския съвет в понеделник.
Очаква се тя да бъде гласувана на извънредно парламентарно заседание във вторник.
Кирил Петков каза на пресконференция преди извънредното заседание, че управляващата коалиция е единна по отношение на това решение.
По думите на Кирил Петков нито един министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук.
По-късно в понеделник ще стане ясно кой е новият министър на отбраната.
Стефан Янев бе от квотата на „Продължаваме промяната“, а по време на преговорите за съставяне на кабинета водещият експерт на формацията около Кирил Петков бе бившият военен министър Тодор Тагарев.
На коалиционен съвет ще се обсъди предложението кой да заеме поста, уточни премиерът.
Снощи разговарях с всички коалиционни партньори и всички ме подкрепят, допълни той.
Toва ще бъде първата рокада в кабинета и идва по-малко от три месец, след като пое властта. „Искам ясно да заявя, че аз работих успешно с министър Янев по време на първия служебния кабинет. Също подкрепям и в момента политиката за инвестиция в Българската армия и откриване на всички дефицити“, каза премиерът.
„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Фейсбук. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Мой военен министър не може да използва думичката операция вместо думичката война. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са по-малки от моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ българско малцинство се обстрелва, когато и тази нощ българи в Киев се крият под мазетата, защото се страхуват, че техните домове ще бъдат взривени. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим“, посочи Кирил Петков.
Стефан Янев направи серия противоречиви изказвания за войната в Украйна. Първоначално защитаваше позицията, че България няма нужда от допълнителна помощ, посъветва гражданите да не четат чужда преса, а накрая реши да се съобрази с визията на Путин, че в Украйна няма война.
В неделя късно вечерта Янев написа във Фейсбук, че не смята да подава оставка.
Министерският съвет ще обсъди и как да евакуира 140 българи от Киев и ядрената заплаха на руския президент Владимир Путин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *