Кирил Петков и Асен Василев навлизат в политиката

Няма да правим президентска партия, увери бившият икономически министър

Вече е категорично ясно – Кирил Петков и Асен Василев навлизат самостоятелно в политиката. Това сподели пред журналисти Петков, когато предаде поста на икономически министър днес.

Заявката за политическа кариера на двамата министри се очакваше, след като стана ясно, че те няма да участват в новото служебно правителство на президента Румен Радев. „Наистина бяхме в много дълбоки мисли, заедно с министър Василев, какъв е най-ефективният начин ние двамата, заедно с част от екипа, да продължим промяната по-дългосрочно. И реално решението ни беше, че това най-добре би се случило не като част от втори служебен кабинет, който все пак има доста лимитиран срок, ами като една следваща стъпка, продължавайки промяната, бидейки участници в политическия живот на България за по-дълго време“, обясни той.

За партията

Бившите служебни министри ще търсят партия, с която да участват на изборите, тъй като малкото оставащо време до предсрочния парламентарен вот не им позволява да учредят и регистрират собствена такава. В тази връзка в публичното пространство се завъртяха имената на партия „Волт“ – на бившия съюзник на ИБГНИ и ексдепутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, и партия МИР на бившия зам.-председател на „Движение 21“ Симеон Славчев.

Самият Петков днес спомена бегло ПК „Екогласност“. Неговият председател Емил Георгиев обаче разказа вчера пред БНТ, че са били търсени от Петков и Василев, но са получили отказ. „Казаха, че разчитат на нас, защото сме модерна партия. Но поставят условие – те да ръководят изцяло дейността на „Екогласност“. И аз казах, че разговорът приключва“, обясни Георгиев. И допълни, че по време на разговорите му е било казано, че зад новата политическа инициатива стоят лица от „Дондуков“ 2. „Президентът не стои зад този проект, но негови хора – да“, каза шефът на „Екогласност“.

За съмишлениците

„Хората, с които ще се заобиколим, ще бъдат със същия профил – хора с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката. Да си независим, значи да имаш алтернатива. Ако си мечтаеш само и единствено за кариера, ти ставаш зависим. Ще искаме нивото на почтеност да бъде доказуемо – да се знаят техните средства, какви са, откъде са“, описа Петков какви ще бъдат съмишлениците им. И загатна, че част от тях ще дойдат от екипа му в икономическото министерство.

За отношенията с Радев

Петков увери, че какъвто и да е начинът, по който с Василев ще участват в политиката, бъдещата им формация няма да действа като президентска партия. „Ние много подкрепяме президента Румен Радев – на база на принципи, негови виждания, работата ни в служебното правителство, но това по никакъв начин няма да бъде негова партия“, ангажира се бившият министър.

За идеологията

„Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели. Това означава невдигане на данъци, привличане на инвестиции, освобождаване на бизнеса от корупция, което за мен е най-важното нещо, за да се постигнат по-високи доходи на пенсионерите, по-добро здравеопазване, по-добро образование. Не можем да кажем, че сме десни по никакъв начин, защото чистото дясно казва: бизнесът си е бизнес, не трябва да има правителство; чистото ляво казва: само разпределение. Ние просто вярваме, че с десни методи могат да се направят леви цели“, уточни Петков за идейната им ориентация. И допълни: „Работата оттук-нататък няма да бъде на база политически линии, идеология, ляво-дясно. Ще искаме да съберем всички почтени хора, които искат тази промяна да продължи, и това ще ни е единственото мото, с което ще вървим напред.“

Не давайте пари!

Той призова да не се вярва на хора, които обикалят и искат подкрепа или пари за нова формация. „Ако някой е говорил с вас и не е свързан с нас, а казва, че ни представлява, не му вярвайте. Хората, които ще искаме да привлечем, ще имат личен достъп до нас. Ако някой ви иска пари и ви казва: тези пари са за новия проект, не му вярвайте. Финансирането ще бъде направено по много прецизен, много ясен начин. В момента всякакви мисионери вървят напред-назад. Никого не сме оторизирали“, заяви Петков.

Повече яснота за проекта им се очаква до няколко дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *