Киев очаква решителна нощ

Кметът на Киев Виталий Кличко предупреди жителите на украинската столица да се готвят за една тежка нощ. „Приятели! Ситуацията сега е заплашителна за Киев – без преувеличение. Следващата нощ и сутринта ще бъдат много трудни“, заяви Кличко и добави: „Руски войски са близо до столицата. Диверсионните групи в града неутрализират военните и органите на реда“.

Въоръжените сили на Украйна контролират мостовете. КПП-та има и вътре в града, а с блокове от бетон ще се опитат да блокират движението в близост до стратегически обекти в столицата. „Правим това, за да защитим Киев“, заяви Кличко.

„Искам също да ви информирам, че 112-та бригада за териториална отбрана на Киев вече е на 100% окомплектована за защита на столицата от идващия агресор“, обясни Кличко. Към армията се включват и граждани – над 18 000 пушки бяха раздадени на граждани през изминалия ден.

Кличко призова живеещите във високи сгради да проверят покривите за отметки, които насочват руските ракети. Ако видите такава я покрийте с пръст, посъветва Кличко.

След като руснаците превзеха летище “Антонов” в предградието Гостомел, руските танкове влязоха в кварталите Оболони и Троещина в северната част на града. Часове по-късно обаче в Киев пристигнаха голям брой украински части и настъплението спря.

Русия атакува 25 украински града.

Тази нощ започна с престрелка в Житомир.

С нов въздушен десант руснаците се опитват да отворят окончателно пътя към Херсон и да осигурят достъп до Северно-Кримския канал за да възстановят водоснабдяването към Крим.

Руснаците продължават атаките в районите на Чернигов, Суми и Конотоп на север и изток от Киев.

Град Щастие, в който започнаха първите боеве при офанзивата на руснаците, е разрушен на 80 на сто.

Властите в Николаев както и в други градове призоваха украинците да правят коктейли “Молотов”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *