Кацаров даде Борисов на прокуратурата за лъжите му около годността на ваксините

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура за твърдението на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от неделя, че “имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност“. Кацаров посочва в сигнала, че това е фалшива новина и разпространението ѝ е обществено опасно деяние, защото Борисов е бивш премиер и лидер на партия и думите му могат да повлияят на решенията на много хора.

“Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Covid-19, представлява заплаха за националната сигурност на страната“, се посочва в сигнала.

Затова Кацаров настоява прокуратурата да извърши проверка на изнесените факти и обстоятелства и да предприеме предвидените от закона мерки.

За сравнение миналата година прокуратурата обвини председателката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова за всяване на паника заради това, че в нейни интервюта предупреждава за риска от недостиг на медикаменти в услловията на епидемия. В крайна сметка тя се оказа права и беше оправдана от съда.

Заблуждаващото изказване за годността на ваксините Борисов направи в неделя. Тогава той заяви: “Това е престъпление. Защо продадоха хубавите, в срок ваксини, а ваксинирате хората с такива с изтекъл срок на годност. Тя може да е безвредна, но ефикасна ли е?”. Малко след това беше опроверган от Министерството на здравеопазването, което припомни, че на 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) срокът на годност на ваксината Pfizer/BioNtech Comirnaty е удължен от 6 на 9 месеца. За това българските здравни власти, както и фирмата производител предупредиха медицинските специалисти още през септември и дадоха точни указания за това до кога ще важат вече произведените със старите опаковки и етикети партиди.

На всички флакони със срок на годност след март 2022 година вече ще бъде отразен новият 9-месечен срок на годност.

Още тогава представителят на България в Европейската агенция по лекарствата (EMA) проф. Илко Гетов обясни, че удължаването срока на годност е станало след направени тестове. С лабораторни тестове за качество и безопасност е доказано, че ако ваксините се съхраняват при предписаните условия на ултраниски температури, те запазват своята стабилност и възможност да бъдат прилагани в по-дълъг период от време. Той дори посочи, че данните са показали, че срокът на годност може да се удължи и на една година, но на този етап ЕМА е взела решението да удължи срока на годност с 3 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *