Караянчева говори за бесилките пред парламента

Видяхме и издигната срещу сградата на парламента бесилка. Нека никой от нас не се поддава на илюзията, че тази бесилка беше послание единствено към политическите му опоненти. Тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду ни, когато тази конфронтация е безпринципна, руши подпори и изгаря мостове.

Това заяви по време на речта си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при откриването на новия политически сезон след зимната ваканция на депутатите.

Изказването и идва в навечерието на парламентарните избори, неспиращите сблъсъци между “Дондуков 1” и “Дондуков 2”, нестихващите цяло лято протести срещу властта и консултациите при държавния глава относно провеждането на избори по време на пандемия.

„През изтеклите четири години станахме свидетели на някои редки, но безценни моменти на единство, като тържествата по повод 140-тата годишнина от подписването на Търновската Конституция. Станахме свидетели и на демонстративно опразвани депутатски банки, на остри сблъсъци, на взаимни обвинения. На колеги, които участват в заседанието с видеовръзки от болничните си легла. Видяхме и издигната срещу сградата на парламента бесилка. Нека никой от нас не се поддава на илюзията, че тази бесилка беше послание единствено към политическите му опоненти. Тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду ни, когато тази конфронтация е безпринципна, руши подпори и изгаря мостове“, поде Караянчева.

Във вчерашните разговори участваха представителите на парламентарно представените партии като срещата между ГЕРБ и Радев не мина без конфронтации. Именно Караянчева бе един от политиците, отправили остър коментар: Внушенията, че ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, купи, прикрие резултатите, допълнително бие по авторитета на институциите. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се наблюдава е, че има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес.

Да се спре с подкопаването в изборния процес и внушенията за манипулация на вота призова и днес Караянчева.

“Предстоят първите парламентарни избори, които ще бъдат организирани от правителство, в което ГЕРБ е големият коалиционен партньор. Някои политици и политически сили отсега започнаха атака срещу предстоящия вот“, заяви тя.

Председателят увери, че още през октомври е изпратила писма до европейските институции да изпратят наблюдатели, за да бъдат спокойни българските граждани за честността на вота.

“Да избягваме внушения, че има опасност от манипулация на изборните резултати. Това само ще намали избирателната активност и ще постави под съмнение легитимността на всеки един от избраните в 45-ото Народно събрание“, призова Караянчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *