Караниколов не излъгал, а премълчал, че държавата ще инвестира в ПИБ

Министърът на икономиката Емил Караниколов призна, че държавата е придобила част от правата на Първа инвестиционна банка, за да отпадне проблемът с изискванията за приемането на страната в „чакалнята“ на еврозоната. След като няколко пъти той отричаше за такъв план, той обясни какво се е случило пред bTV.

Караниколов се извини, че е казал на журналист, че не знае за такъв план на държавата. „Излъгахте ли?“, попита водещата Цветанка Ризова. „Не излъгах, премълчах“, каза министърът. Той обясни, че ако беше признал по-рано, е нямало да се появи никой друг, освен държавата като на практика нов инвеститор в ПИБ. „Знам стойността, с която участва държава в процедурата, но нека изчакаме петък, когато всичко ще бъде съобщено“, заяви Караниколов.

Той обяви също, че след тази процедура отпада последното условие за влизане в чакалнята на еврозоната. „Влизаме в една чакалня, няма да приемаме еврото, това може да стане след три или пет години“, каза министърът. „Това означава повече инвестиции и по-високи доходи на хората“, допълни той.

Караниколов заяви също, че напрежението в държавата се дължи „на едни посредствени опозиционерки и президента, за съжаление, които получават указания отвън“. На въпрос на водещата дали има предвид Русия или друга държава, министърът отговори, че става въпрос за посланията във Фейсбук, от което се разбра, че става въпрос за публикациите на бизнесмена Васил Божков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *