Карадайъ: Пеевски няма нищо общо с ДПС

След безпрецедентните санкции на САЩ по закона “Магнитски” срещу бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, ръководството на ДПС продължава да се разграничава от него. “Г- н Пеевски не е бил член на ДПС, но той е мой приятел и един от близките хора до ДПС от 2008 г. Стана част от гражданската квота и активно сме работили в защита на демокрацията в България и евроатлантическата ориентация на България”, заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ по време на предизборна среща с младежи от Хасково.

“Г-н Пеевски ми е личен приятел, ние се познаваме с него от 2000/2001 г. Г-н Пеевски никога не е бил част от ДПС и никога не е участвал във взимането на политическите решения в ДПС, защото ДПС функционира съгласно решенията на своите колективни органи”, допълни Карадайъ на сбирката. През 2001 г. Пеевски е бил на 21 г. и е учил право.

Карадайъ смята, че законът “Магнитски” e “инструмент за политически решения”.

“Има една група в България, къде на шега, къде на майтап, си позволявам да ги наричам Организирана престъпна група в политиката за последните 30 г., които воюват с нас най-вече след 1999 г. насам и онова, което правят се опитват да го лепят като етикет на нас”, обяви водачът на ДПС в почти едночасовата си реч пред младежите.

“Нашата официална позиция е за реда, за законността, за върховенството на закона, за демокрацията и принципите й, никой на нас не може да ни чете лекции, защото ние сме свалили комунистическия режим и сме докарали демокрацията в нашата родина България. Това са общи принципи, за които ние работим и ги поддържаме, но ние очакваме да видим факти и доказателства”, допълни Карадайъ.

Според него за всеки може нещо да се твърди и в това отношение Пеевски не правел изключение. Лидерът на ДПС допълни, че докато няма факти и доказателства за Пеевски и затова остава приятел на ДПС, “тъй като има този образ, защото е приятел на ДПС”.

“Ние не си изхвърляме приятелите на база твърдения, а напротив правим политика на база факти, а не на внушения”, каза Карадайъ.

Той отново заяви, че партията му ще работи за “рестарт на държавата и държавността” и че политиката е “въпрос компромис”. “Такова нещо да видяхме през април месец?! Не”, попита риторично той. По думите му от 2009 г. е имало “еднолично управление” и затова сега е нужно да се “върне нормалността”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *