Кандидат-президентският тв дебат: И Радев, и Герджиков очакват кабинет (видео)

И двамата кандидати за президент, които ще се явят на балотажа в неделя, очакват в диалог да се създаде правителство, стана ясно в началото на единственият тв дебат между независимите претенденти Румен Радев и Анастас Герджиков, провеждащ се в ефира на БНТ.

Подкрепяният от БСП Румен Радев директно обяви, че въпреки указанията на върхушката в ДПС много от избирателите на движението са гласували за него на първия тур и че неговият резултат зависи от свободната вола на всеки гражданин. Подкрепяният от ГЕРБ Анастас Герджиков не отговори на въпроса дали се разпознава като обрисувания от ДПС обединител на нацията.

Според Радев спечелилата изборите партия на назначените от него в предишния служебен кабинет министри Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме промяната” трябва да намери пътя на диалога, но цената да е внимателно премерена. Герджиков също смята, че може да се постигне обединение около общите вижданията.

Той обаче веднага се възползва от възможността да атакува действащият президент, че не е положил достатъчно усилия за сформирането на редовни правителства след предишните два парламентарни избора – през април и през юли. Държавният глава обаче му отвърна, че президентът не е архитект на управляващи коалиции.

“Не се занимавам с политическо инженерство и партийно строителство”, заяви Радев относно твърденията, че той стои зад проекта на Петков и Василев. Тяхно право и отговорност е да се опитат да правят политики. “Ако реша да правя партия, аз ще застана отпред”, декларира той.

Герджиков го призова да слезе от облаците и да види какво става в страната.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *