Как кръгът „Капитал“ пусна по пързалката ГЕРБ за Гешев

Кръгът „Капитал“ и мозъчното им гуру Иван Кръстев са причината за разлома между ГЕРБ и Иван Гешев. Сценарият е старателно подготвен от няколко месеца, но действията се развиват малко по-рано от предвиденото – точно по време, когато тече второто посещение на главния прокурор на България в САЩ.

Именно това посещение е в основата на скандала, сочат последните събития. Първата визита на Гешев в Америка не бе приета публично като толкова сериозна заплаха от хората на Иво Прокопиев, но в същото време те са си дали сметка, че нещо сериозно се случва отвъд Океана. Второто пътуване на обвинител №1 е засилило страховете на капиталци и е ускорило задействането на плана. Съвсем не беше случаен фактът, че Иван Кръстев беше в България три дни преди да гръмне „новината“, че Мария Габриел ще започне работата си като премиер с искане за оставката на Иван Гешев. Така с едно изказване бяха ударени три цели едновременно – Бойко Борисов си развали отношенията с главния прокурор, загуби еврокомисар, който разпределяше 95 милиарда в ресора си и загуби сигурен министър председател.

Публична тайна е, че Бойко Борисов отдавна изпитва огромни притеснения от Иван Кръстев

и му е много важно колумнистът на „Ню Йорк Таймс“ да го приема като приятел и съмишленик. Очевидно Кръстев е успял да внуши на лидера на ГЕРБ, че по някакви причини войната с Гешев е задължителна и здравословно очистителна за Борисов. Натиск върху лидера на ГЕРБ са оказали и някакви виртуални евреи, за които Бойко е получил информация от бивш силовак, облечен по едно време и с власт в българските служби. И в този момент премиерът в три правителства направи най-голямата си политическа грешка, която може да му струва много оттук нататък. А защо не и всичко.

Защо „Капитал“ и Кръстев толкова бързаха с акцията срещу главния прокурор? Вероятно защото са почувствали заплаха по три линии. Първата е докладът на Държавния департамент на САЩ за провекрата на постолството в София. Самият доклад е озаглавен „Инспекция на Американското посолство в София.“ В него недвусмислено се заключава, че доскорошният посланик Херо Мустафа не е контролирала раздаването на грантове. Става ясно, че Мустафа не е отчитала къде са отивали разплащаните от САЩ грантове. По-конкретно в 22 от 23-те файла за грантове, прегледани от главния инспектор на Държавния департамент, липсва необходимата документация за мониторинг, проследяване и оценка на програмното изпълнение и финансовото управление и отчет на получателя. Става дума за огромни за страната ни суми от десетки милиони долара, които не само не са издигнали авторитета на САЩ, а се е стигнало до контраефект. Америка от символ на свободата бе превърната в необходимото зло за все повече българи.

Второто внезапно посещение на Гешев в САЩ в действителност е втората заплаха за героите от „Капитал“, които не е тайна, че имат и сериозно телевизионно лоби в така наречените ни ефирни гиганти. В спешен порядък видяхме шефката на „Америка за България“ Нанси Шилър в студиото на Светослав Иванов в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви. Оказа се, че се появява, за да ни обясни как раздадените 47 милиона долара били насочени към правилните хора, правилните проекти и правилните неправителствени организации, наричани НПО-та от простолюдието и NGO-та от жълтопаветните полиглоти.

Посещението на Иван Гешев в Щатите значи смяна на караула и привличането от американските власти на главния прокурор като инструмент за влияние. Американската политика винаги е била изключително прагматична и щатските анализатори са си дали сметка, че похарчените десетки милиони долари на американските данъкоплатци, не само не са имали ефекта, който капиталци са им обещавали, но се е стигнало и до превръщането на САЩ в мръсна дума и до засилване на антиамериканските настроения в България.

Успоредно с това е известно, че през последните години хора от въпросните НПО-та се сдобиха със скъпи имоти по нашето Черноморие и гръцкото крайбрежие, а в София притежават цели сгради в идеалния център. Отделно на това обект на разследване са имоти в Сингапур, Лондон и Виена.

Третият голям страх на кръга „Капитал“ е, че започва реалната смяна на играчите, на които оттук насетне ще залага Вашингтон. Това е най-болезненият кошмар за Иво Прокопиев и Иван Кръстев. Именно загубата на монопола да бъдат единствен глас на Америка в България е ужасът на грантовите бизнесмени и журналисти. Точно през този монопол и през паричните потоци от Щатите те купуваха министерски постове, издържаха цяла медийна империя, която в нормални пазарни условия не би оцеляла, и трупаха отвращението на редовите граждани. Отвращение, което стигна своя апогей при тоталния контрол на цели бизнеси в страната като този с ВЕИ, заради които бе преправен и Планът за възстановяване и устойчивост.

Допълнително монополът, който Прокопиев и Кръстев имаха с помощта на Сорос, им позволяваше да осъществяват партийно инженерство – първо с партиите от ДБ, а после и с „Продължаваме промяната“. Арогантността им стигна до там, че Иван Кръстев не криеше близостта си с американския чиновник Джеймс О’Брайън. Нещо повече българинът публично обясни, че О’Брайън, който отговаря за прилагането на акта „Магнитски“, всъщност ръководел „бизнес за взимане на заложници“.

Сега е съвсем разбираем и обясним неистовият страх, че Прокопиев и Кръстев ще бъдат оттеглени като единствения представител на Америка за България и това доведе до активирането на атаката срещу новия силен Иван Гешев. В атаката участва един от уплашените политици Бойко Борисов, който допусна да е оръжие на Прокопиев и Кръстев. А последните двама имат за какво да се страхуват. Със сигурност Гешев е получил зелена светлина да доведе до край дела, свързани с български политици и бизнесмени. Главният прокурор сам обяви, че продължава работата по „Барселона гейт“. В последните дни обаче „Филтър“ научи, че от края на миналата година водеща американска правна кантора е подала информация на българските власти, свързана с бившия премиер Кирил Петков. Там директно се говори за възпрепятстване на правосъдието и съмнения за корупция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *