Как засрахме нашето Южно Черноморие

Защо американците случиха на мафия

 

От 60 години ходя всяко лято на юг от Созопол. Така че нямам представа какво се случва на север, но дочувам, че и там също не си поплюват – по отношение на засирането.

Преди доста години беше дошла една колежка от Америка ‒ приятелка на Джони, която обиколи надлъж и нашир цяла България. Преди да си тръгне, тя ми каза – ще се опитам да ви го предам почти дословно:

– Джеки, обиколила съм целия свят – такъв ми е занаятът. Повярвай ми! Няма друга страна по-красива от България. Накъдето и да се обърнеш, наляво или надясно, напред или назад, всичко е красиво. Джеки, същите красиви места има и в Америка, ама те са на 1000 километра едно от друго.

Най-красивото кътче от Южното Черноморие ми се струва, че е от Дюни до Аркутино. Аз не съм сантиментален човек, а по-скоро ‒ шегаджия или присмехулник, но когато съм минавал тази дестинация, за мое учудване, винаги са ме побивали тръпки на патриотична гордост.

Преди около 10-тина години пътуваме с Джони от Созопол за Дюни по стария път – новият още не беше пуснат – и след един остър завой! Изведнъж! За малко да обърнем колата. Най-неочаквано пред нас изплува чудовищна по своите размери и пищност постройка. Джони веднага ѝ намери точното наименование: ПСЕВДО-АКРОПОЛИС МЕГАЛОМАНИС. Аз пък се сетих какво е казал Фелини, когато го завели да види новопостроените сгради на селскостопанска изложба в Москва. Попитали го:
– Какво ще кажете за тази красота, маестро? – А той им отвърнал: – ПРИЛИЧА МИ НА СЪН НА ПИЯН СЛАДКАР.

Не знам кое от двете определения повече пасваше на изумителното архитектурно творение пред нас. Но може би двете се допълваха.
От другия края на тази дестинация е Аркутино. В началото на демокрацията една фирма – няма да съобщавам името ѝ, за да не ѝ правя реклама, закупува по-голямата част от това райско кътче. Сетили се. Браво! Имали са пари. Откъде? Не питам. Как? Пак не питам. Пък и е било отдавна. Веднага след това строят ваканционно селище на скалите на „Свети Тома“ срещу Змийския остров. За себе си и за богати клиенти. В интерес на истината, от архитектурна гледна точка, направено е перфектно. Добре. Да са живи и здрави! Но! Какво правят тези господа, другари. Не бариера. А просто преграждат със строителен материал връзката с главния път. Ако искаш да стигнеш от Приморско до Алепу, трябва да пътуваш още 20 км до Созопол и обратно. И цялото това изумително и нахално беззаконие е, за да не би хора от простолюдието да минават близо до тяхното имение. Може би Доган е взел патента от тях. Във всяка нормална държава тази бариера на държавен път щеше да се премахне веднага, а виновниците щяха да са влезли в затвора. Тук обаче това прекъсване на обществен път продължи няколко години.

Една друга дивотия, която все още продължава. От шосето до плажа на Аркутино са километър или два. Тази фирма владее около 100 метра между шосето и дюните. Направили са солидна бариера и ако искаш да стигнеш до плажа с кола, трябва да платиш 4 лева. Защо след като имат толкова блага и имоти ‒ тази дребнава алчност. Джони каза:

– Е, това не е въпрос на изгода. Това е въпрос на характер.

Това не е най-лошото. Най-лошото е, че щом мине август и няма толкова туристи, просто заключват бариерата и никой с кола не може да мине. Ами ако носиш лодка или водолазно оборудване? Ами ако си само с един крак ‒ как се куцука километър и половина?
Сега подготвят за българския народ (и за гостите от чужбина) нова изненада. В края на Алепу, стотина метра преди „Свети Тома“, са започнали строежа на огромен хотел. Понеже в България ‒ най-неочаквано ‒ за тях, има вече гражданско общество, те се надпреварват да лъжат и да мажат. Това не било хотел, а подпорна стена за укрепване на свлачище. Минавал съм от там десетки пъти. СВЛАЧИЩЕ ТАМ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. Там имаше огромни гранитни скали. Кой знае колко мъка е било да ги махнат. Остава ни само да гадаем дали грандиозният строеж ще бъде от типа на ПСЕВДО-АКРОПОЛИС МЕГАЛОМАНИС или ще пресъздаде СЪНЯТ НА ПИЯНИЯ СЛАДКАР. Наистина. Можем само да гадаем, защото този път
НОМЕРЪТ ИМ НЯМА ДА МИНЕ

П.С. В Америка мафията построи ЛАС ВEГАС. Наистина този ансамбъл е красив и полезен както за държавата, така и за хората. Само че мафията не го построи в Националния парк „Йелоустоун“, а в пустинята. Ех, американците са случили на мафия…

Джеки Стоев, Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *