Как да точим здравната система?

Вижте зловещите докторски далавери

 

Ако ме попитате има ли в здравеопазването остатъци от соца, отговарям веднага – има, да, и то големи! Ето например – НЗОК продължава да работи с мухлясалата система на т.нар.  „делегирани бюджети”. Осребрява на болниците не „изработени”, а „планирани” услуги.

Сега изясни ли ви се защо пациенти биват връщани от болниците при незаети легла?.. Ами ясно е – съответните болници са надхвърлили „лимита” и повече пари не им се полагат.

Както пееше Радо Шишарката в едно арогантно чалга парче от началото на демокрацията: „Тигре, тигре / имаш ли пари / нямаш ли пари / бели ти коси!”.

Тая схема никога не е била приемана с овации, а напротив. От незапомнено време по нея се вихрят протести, водят се съдебни битки. По данни на Центъра за права в зравеопазването (ЦЗПЗ) за десет години болниците са водили ни повече, ни по-малко – 100 дела срещу НЗОК с искания за заплащане на вече споменатите „надлимитни разходи”.

Повечето от тях са печелили болниците (кой казва, че у нас няма справедливо правораздаване?)  Спечелиха дела столичната болница „Света София”, варненската „Света Марина” (хайде стига с тази мания по светци – те ли ни спасяват или докторите?!), а също здравни заведения в Казанлък, Силистра, Асеновград, Тутракан. Помни се и трилъра с болница „Токуда”, която осъди НЗОК да й заплати надлимитни дейности за цели 3,4 млн.лв.

А случва ли се Касата да плаща за неизвършени, но отчетени услуги? Които народът нарича с хубавата думичка „източване”? За едно такова съобщи тези дни тв журналистката Миролюба Бенатова.

Нейно разследване, подминато с високомерно мълчание от останалите „големи медии” установи, че болница „Лозенец” (бивша Правителствена) е „дръпнала” от НЗОК 239 000 лв., която скромна сума е „отчела” с фалшиви болнични престои и неизвършени операции на „малка група” от 65 души.

Въпреки че се опитаха да го заметат под килима, случаят се разшумя, над  болницата надвиснаха облаци и тя побърза да си посипе главата с пепел  – тези дни си призна (!) с писмо (!) за „технически пропуск на отговорен служител”.

Пропуск за четвърт милион, еха! Явно с този си ход болницата цели да предварди дисциплинарните, да не кажа наказателните последствия. Които няма как да не й се случат – далаверата е толкова яка, че трябва да влязат не само ревизори, но и прокурори!

И следва логичното питане – бюджетът на НЗОК за тази година е 5 млрд.лв. – с тази крупна сума премиерът Борисов се хвали под път и над път (м.г  бе 3.5 млрд.лв.) – а няма ли част от нея, „доказвана” с фалшиви документи, да влезе  в джобовете на шепа мениджъри – шарлатани?..

Да не се чудим, че пред големите столични болници са паркирани лимузини, достойни за босовете на колумбийския наркокартел. Наскоро ми разказаха за директор на столична болница, който си поръчал чисто новия „Мерцедес” за над 320 000 лева, които платил накуп, а не с лизинг.

Казусът как да се заплащат болничните услуги не е лесен – не случайно и не отвчера по него умуват видни прависти и конституционалисти. НЗОК защитава сегашната „лимитна” система с мотива, че тя предпазва от „волунтаризми и слободии”. На нея се възразява, че е противоконституционно на гражданина да се отказва лечение.

Нашумелият около пандемията д-р Мангъров каза тези дни, че в неговото  отделение от 70 легла са заети само 9. Не обясни защо – но навярно това е за надхвърлен лимит, тоест, леглата може и да се заемат, но Касата няма да плати това. Все пак здравното министерство  се съпикяса навреме като „охлаби примката” – разреши надлимитите да се погасяват, когато са свързани с пандемията.

Прекрасно – ала  нека помислим какво ще струва на лекарите да доказват „свръхразходи” и да се главоболят с Касата. Те и без друго са превърнати на деловодители и архивари (така е, като си нямаме електронно здравеопазване и продължаваме упорито да не вземаме мерки за това). В един момент писарството ще им додее и ще си рекат – я по-добре да не приемаме надлимитни болни и да си спим спокойно.

Стои освен това въпросът по какви правила всъщност се определят лимитите? Д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ отвръща на смях: „Ами, по правилата на приятелствата и благодарностите!”

Ала изведнъж – ето ти решение! След десетгодишно помайване ВКС най-после постъпи като в древногръцките трагедии – с известното „Деус екс махина” (Бог от машина) – и оправи проблема.

Издаде тълкувателно решение, което, разбира се, е опаковано в тежка правна стилистика, и гласи в резюме следното: „Здравните услуги  се заплащат в пълния им обем без съблюдаване на лимити”. Любопитното в случая е, че ВКС взе решението на самия 2 фувруари – сякаш да покаже, че  магистратите са се представили на връх Петльовден с особено мъжка постъпка.

Има важна подробност – решението е задължително, но не може да бъде постоянно, защото е само „тълкувателно” и редът изисква да се запише в Закона за НЗОК.

Но има случаи, когато подобни временни решения просъществуват дълго време. И не е ясно дали задаващият се нов парламент ще се амбицира да разгледа и прогласува казуса в нуждаещия се от експресност срок. В американското законодателство например има тълкувателни решения и „поправки”, които действат с години, без да са оформени в закон.

Ще е полезно законотворците ни да вдянат, че в развитите европейски държави здравеопазните проблеми са отдавна решени. В Германия например контактът „каса – болница” е анахронизъм, той  е заменен с „каса – пациент”.

Пациентът плаща за лекуването си на болницата, получава от нея фактура и тича да я осребри в своята осигурителна каса (касите там са държавни и частни и са на брой 130). Няма лимити, няма откази и „идете другаде”. Как се наричаше това – „парите следват пациента”? Има и по-народен изказ, който предвид капацитета и манталитета на родните законотворци, ще им е по-разбираем – „пито-платено”.

Но зад ъгъла дебне опасност. С премахването на лимитите ще се развихри дебаланс. Качествените болници ще се задъхват от прилив на пациенти, а некачествените ще си стоят във вакуум и без да маневрират с „делегирани бюджети” да си ги пълнят с фактури от типа „уйдурма калем” – с надписвани дейности, фалшиви хоспитализации и пр. Ами нека тогава и наистина да подходим „пазарно”.

Знаете ли колко са здравните заведения у нас? Оказаха се цифром и словом над 350 – възможно е докато пиша този текст да са се увеличили и още. Не ви ли се струват малко множко за обезлюдена България?! И ще се случи случката  нефелните болници няма да има какво да отчитат и естествено ще отпаднат, ще фалират или ще бъдат погълнати.

Ето ви и един частен случай. Той е с мен и е отпреди седмица. Посетих за консултация близка до квартала ми малка частна болница. Млад лекар в ослепителна престилка ме прегледа, изпрати ме за клинични изследвания и след като ги разгледа, каза с угрижена физиономия, че показателите ми са лоши – и да помисля за  операция.

Която „по каса” е безплатна, но за престоя, екипа и консумативите ще трябва да платя 350 лв. Щял да ме оперира самият той, в друга и голяма болница, където бил на щат… докато в тази, малката, давал само консултантски часове.

Бедничък е завалията, си рекох – докарва си някой лев върху заплатата. И се замислих за шестващото у нас „докторско родео” – когато армии медици препускат от болница в де-ка-це и обратно. Знае се че това действие е „пазарно” и е незапретено – ала е някак непочтено и ухае на печалбарство. Може би в развитите държави също се  работи на няколко места, не знам…

И нещо суперскандално. Оказа се, че във въпросната малка болница някои лабораторни показатели ми бяха нарочно завишени, за да се съглася на операция. Направих си паралелно изследване, което показа резултати в нормата  – явно бях станал жертва на брутална манипулация. Хипократова клетва, лекарска хуманност? Извинете… Дума да няма, че занапред минавайки покрай въпросната „болница” ще се прехвърлям на отсрещния тротоар…

Зная, че ако не всеки от нас, то поне роднина на всеки от нас, се е набутвал поне веднъж в докторски „игрички”. За жалост, такива се играят навсякъде по света, ние не сме единствените. Живеещ в Чикаго приятел ми разказа тези дни за умопомрачителни изнудвания в тамошни болници, за излишни „стентове” и инжекции, раздути манипулации, болнични престои и пр. Чувал съм и от приятели за подобни случаи във Великобритания.

Дано налагащата се у нас безлимитна система удари по този зловещ „докторския гювеч”. И здравните ни заведения се намалят наполовина.

НАСКО МАДАДЖИЕВ, специално за „Уикенд”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *