Как да не преядете по време на празниците

Насладете се на почивните дни, но помислете и за фигурата си

За повечето хора Великден се свързва с шоколадови зайчета, яйца и вкусни козунаци. Вкусните изкушения са в изобилие по време на този празник и прекаляването може да доведе до наддаване на тегло. Освен това, големите семейни вечери и великденски гостувания също могат да застанат между вас и вашите цели за отслабване, които толкова яростно сте преследвали досега.

Великден е свързан с почивни и безгрижни дни, като това се отнася и до режима на хранене. Все пак е важно да запомните, че има тънка граница между угаждане на вкуса и преяждане. Трябва да поддържате здравословен баланс между храненията и това, което приемате, за да не се върнете в изходна позиция точно преди лятото. Ако решите да купувате шоколади и козунаци, не взимайте повече от необходимото. Може да се заредите с черен шоколад, който има поне 70% какао и предоставя същия вкус, но с по-малко калории от обикновения.

Докато консумирането на едно 200-грамово великденско яйце може да отнеме три секунди, ще ни трябват около три часа тичане, за да изгорим всичките калории, които се съдържат в него. Същото важи и за прекаленото похапване на козунак, който въпреки прекрасния си вкус, може да се окаже най-големият ви враг в отслабването.

Ето няколко съвета как да останем във форма по време на празника

1. Контрол на порциите
Ще ядете шоколад по Великден, това е сигурно, но просто запомнете да контролирате порциите си. В крайна сметка всичко е позволено в умерени количества.

Вместо да ядете големи шоколадови яйца през няколко часа, което сериозно ще вдигне консумираните дневни калории, купете индивидуално опаковани минияйца. Процесът на разопаковане на всяко сладко изкушение ще отнеме повече време и ще ви накара да осъзнаете какво точно консумирате. Това е прост трик, но работи.

2. Качествен контрол
Отдръпнете се от традиционното великденско зайче и го заменете за малко по-тъмен шоколад с добро качество. В идеалния случай нещо с поне 70% какао, което има допълнителен бонус от антиоксиданти. Доказано е също, че високите нива на какао понижават кръвното налягане.

Ако искате да направите още една крачка за здравето си по време на Великден, отидете в местния магазин за здравословни храни и вземете няколко сурови органични какаови зърна. Те са богат източник на бета-каротин, аминокиселини, омега-3 мастни киселини, калций, цинк, желязо, мед, сяра, калий и магнезий. Другата добра новина е, че съдържат само 92 калории на 15 грама.

Може също да добавите суровите какаови зърна към готвенето си, към смутита или да ги смелете с кафените зърна.

3. Пирувайте
На закуска обаче! Уверете се, че започвате деня правилно със закуска, богата на протеини и засищащи фибри, за да не посягате към сладките изделия по-късно. Никога не яжте великденски яйца на празен стомах, защото това ще доведе до хаос в нивата на кръвна захар през останалата част от деня.

Помислете за омлети, богати на зеленчуци и протеини или протеинов шейк с горски плодове, семена от чиа и шепа листа спанак, за да започнете почивния си ден питателно.

4. Междинно хранене
Хапвайте нещо малко и здравословно на всеки три или четири часа. Това ще ви помогне да балансирате нивата на кръвната си захар, което от своя страна ще помогне да избегнете този неприятен спад на енергия.

Храните, които обикновено причиняват скок в кръвната захар, най-често са захарта и рафинираните въглехидрати. Те карат тялото да произвежда инсулин, което ви кара да жадувате за храна постоянно, което води до наддаване на тегло и различни здравословни проблеми, включително диабет. Ключът към балансираното междинно хранене е винаги да включвате трите макронутриента – протеини, въглехидрати и дори мазнини.

Ето няколко предложения – кисело мляко с горски плодове и орехи; хумус със зеленчукови пръчици; ябълка с една лъжичка бадемово масло и мед; бананово смути с мляко, лъжица протеин на прах, канела и мед.

5. Пийте вода
Имате ли нужда от още причини да пиете вода, освен че е полезна за тялото и фигурата? Изследванията показват, че като увеличите консумацията на вода с 1,5 литра на ден, може да изгорите допълнителни 17400 калории на година. Освен това, проучване на д-р Бренда Дейви установи, че хората, които пият вода преди хранене, консумират средно 75 калории по-малко.

Източник: Tialoto.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *