Какво трябва да знаем за изравнителните сметки за парно

Директорът на „Топлофикация – Враца“ инж. Радослав Михайлов отговаря на най-често задаваните въпроси за изравнителните сметки.

-Какво трябва да знаят клиентите за изравнителните сметки, инж. Михайлов?

-Изравнителната сметка се издава в случаите, когато няма реален отчет всеки месец, а се начислява количество топлинна енергия прогнозно или на равни вноски. През отоплителния сезон клиентите плащат прогнозни сметки за потребена топлинна енергия. Те се определят на база на потреблението през предходния отчетен период. След като отоплението бъде спряно отчетниците правят годишния отчет за изминалия сезон 2020/2021 г. Снетите данни се обработват от фирмите за дялово разпределение. След като бъдат готови изравнителните сметки, се разпращат към потребителите. Всички абонати трябва да са ги получили още в средата на месеца. До 31 август клиентите могат да обжалват сумата, посочена във фактурата. В края на месец юни дружествата за дялово разпределение изпращат данните към топлофикация и тя ги прибавя към сметките на потребителите за месец юни.

-Може ли да се оспорват изравнителните сметки?

-След като клиентите ни получат сметките си и имат възражения, те могат да ги предявят в срок до 31 август и да поискат преразглеждане. След тази дата няма да се приемат нови рекламации за преработване на изравнителната сметка. Искам да направя едно уточнение, обща годишна фактура се издава и в случаите, в които има неотчетени индивидуални уреди и разпределители при месечен отчет. Все пак, ако клиентите ни имат допълнителни въпроси след излизането на изравнителните сметки, може да ни потърсят по най-удобния за тях начин. Нашите експерти са винаги на разположение.

-В кои случаи клиентите имат да получават пари и в кои да доплащат?

-Клиентите, на които трябва да им бъде възстановена сума, при положение, че са заплатили всички прогнозни сметки през сезона и техният размер е по-голям от реалното потребление. Ако не са плащали прогнозното потребление, то във фактурата им е описано задължението, което трябва да доплатят заедно с натрупаните задължения. В случаите, когато клиент е заплатил прогнозните си начисления, но реално е изразходвал повече, също доплаща разликата. Сумите за възстановяване могат да се получат на касите на топлофикация или по банков път при по-крупни суми за възстановяване или да бъдат оставени за приспадане на следващи фактури за новия отоплителен сезон до изчерпването им.

-Всеки клиент ли получава изравнителна сметка?

-Всички клиенти, които все още не са преминали на дистанционен отчет, получават изравнителна сметка. Искам да напомня на абонатите ни, че до 2027 г. уредите за дялово разпределение трябва да бъдат подменени с дистанционни. Това е промяна в Закона за енергетиката, приета от парламента в началото на годината. Така оттук нататък, Водомерите за топла вода и топломерите, когато им изтече срокът на годност или се повредят, ще бъдат сменяни с такива с дистанционно отчитане. Подмяната ще стане поетапно, но крайният срок за е до 1 януари 2027 г.

Използването на устройствата за дистанционен отчет ще даде възможност за издаване на ежемесечни фактури, няма да има изравнителни сметки, лесно ще се разбира, ако има лица, които злоупотребяват или крадат енергия от своите съседи. Това ще повиши доверието на потребителите към топлофикациите.

Клиенти, които вече подмениха уредите си, споделят, че са доволни, че сега получават реални сметки всеки месец от „Топлофикация”, както и че фактурите са далеч по-справедливи. Без да се налага да плащат и за консумираната от съседите топлоенергия. Вече некоректните обитатели от сградата не могат да се опитват да манипулират консумираната топлинна енергия. Новите топломери не могат да се „излъжат“. Веднага се разбира кога е свален радиатор и т.н.

-Кога се очаква да бъде масовата смяна на устройствата?

-Най-масова смяна се очаква през 2024 г., когато изтича срокът на почти половината от уредите. А до 2027 г. всички трябва да са от новия тип.

-Какво трябва да направят клиентите, за да бъдат отчитани реално всеки месец?

-Всяка промяна на начина на отчитане на консумираната топлинна енергия минава през решение на етажната собственост. Свиква се общо събрание, на което с мнозинство от 2/3 от живущите, се взема решение за преминаване към дистанционно отчитане. След това упълномощен представител подписва договор за месечен отчет с „Топлофикация Враца“. Представители на дружеството извършват монтаж на дистанционни уреди за дялово разпределение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *