Кадри и сигнали за брутално полицейско насилие опровергават МВР

Докато полицията твърди, че дори била много пасивна, стават ясни груби арести и побой и над невинни хора

Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването на Великото народно въстание пред Партийния дом, опровергават твърденията на МВР, че те се действали в рамките на закона, само срещу ултраси и криминално проявени и че всичко се разминало със запазване на гражданския мир. От сигналите става ясно, че е имало брутални полицейски прояви спрямо хора, които нямат нищо общо с ултрасите, както и че МВР се е саморзправило със стотици хора.

“Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат.” Това написа във Фейсбук Димитър Кенаров, който е публикувал текстове в много западни издания, включително Ню Йорк таймс, Форин полис, Интернешънъл Хералд Трибюн. Негови пътеписи са попадали в селекциите с най-добри американски пътеписи. Самият той е специалист по руска и американска литература. “Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината!”, написа пак във Фейсбук майката на Кенаров.

Той бе само един от много журналисти, които пострадаха по време на баталиите около бившия Партиен дом. Много журналистически екипи бяха обгазени от полицията, други пострадаха при изпълнение на задълженията си.

“Правосъдие за всеки” пък разпространи  снимки, които са им изпратили зрители на стримовете им на страницата, както и стоп кадри от стрима на Иво Божков за действията на полицията в нощта на 2 септември малко преди полунощ. От тях се вижда как се третират задържаните протестиращи, боксовете на полицията, раните по главите на протестиращите, сълзотворния газ и разгонването на хората. Няма да видите кадри с арестуваните провокатори отдавна известни на полицията, но недокоснати от нея, пишат от Правосъдие за всеки.

При наличието на всички тези сигнали и кадри, полицията продължи с твърденията си, че действала пасивно и щадящо “Вчера станахме свидетели как в продължение на часове полицаите бяха обстрелвани с пиротехнически средства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на това ръководителите на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите ни е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде разцепена и изтласкана. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани”, обяви на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев, цитиран от БГНЕС. “Тактиката ни беше пасивна и щадяща. Подкрепям решението, което ръководството взе на място. Палатковите лагери като свободна форма на протест се оказаха добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и част от твърдите предмети, добави Хаджиев. Отричам категорично използването на невропаралитичен газ от полицията, отговори Хаджиев на въпрос.

“На един от пунктовете беше намерен коктейл „Молотов”, който най-вероятно е бил за използване срещу полицията. Има 80 ранени полицаи. Образувани са над 15 бързи полицейски производства. Над 120 са задържаните протестиращи, 60 от тях са с криминални регистрации, твърди още полицейският шеф. При такива масови безредици има пострадали от всички страни, полицаи, протестиращи, сигурно и журналисти, добави той. Вчера вечерта премина прагът на търпението. Призовавам да се спазва законовия ред. Въпрос на преценка е оттук нататък по какъв начин полицията ще действа, но няма да допускаме нарушаване правото на останалите граждани на придвижване, подчерта Хаджиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *