Кадиев: Дават на Нинова празно министерство с предприятия на загуба

Пощите отиват при министъра по ефективното управление, за да спестят конфликт на интереси у транспортния Събев

 

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев разкри, че готвената за вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова ще получи де факто празно ведомство с предприятия на загуба и с големи дългове, с които ще трябва да се справи. Това е изводът му от публикуваното вчера коалиционно споразумение, вече готово за подпис от всички партньори на Продължаваме промяната – и БСП, и ДБ, и ИТН. От документи, които самият Кадиев публикува в социалната мрежа, се разбра, че предстоят ключови размествания на държавни структури – вадене на агенции от едно министерство в друго, както и обособяването на нови.

Ето и цялата позиция на ексдепутата:

„Коалиционното споразумение е огромен компромис за Коалиция „БСП за България“.

Например дават ти министерство на икономиката, но вадят еврофондове и ББР, закриват ДКК и ти оставят едни държавни предприятия, от които само тези от военнопромишления комплекс дса смислени. И ти добавят военните заводи Терем от министерство на отбраната, които обаче вървят с 90 млн.лв. задължения…

Или ти дават министерство на земеделието, обаче БАБХ отива към министър-председателя, Изпълнителна агенция по горите също, а агенция „Сертифицикационен одит на средствата от европейски земеделски фондове“ отива към МФ. И министерството остава една сграда…

Или ти дават министерство на туризма, обаче с бюджет от 18 млн.лв. За пример, община Несебър е с бюджет от 65 млн.лв…

Или вадят „Български пощи“ от министерство на транспорта, защото министърът е собственик на Еконт и е в конфликт на интереси, обаче не го дават на министерство на икономиката, където му е естественото място, а го пазят за себе си при вицепремиер по ефективно управление.

Или уж ще събират държавната индустрия в едно министерство, обаче енергийните ги оставят при министерство на енергетиката, т.е. при ИТН.

Вярно, че само 26 депутати, но ИТН са с по-малко, а имат по-добър портфейл. Не може така. Не може всички финансови потоци в ПП и всички служби по сигурност в ПП. Това го преживяхме при ГЕРБ вече.

Вероятно на такива като мен отстрани им е лесно да говорят, но прекалено голям компромис. Промяната трябва да продължи и в коалиционното споразумение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *