И „Златен Магнитски“ за главната роля отива при… Иван Гешев

Вече никой не може да бъде заблуден от отдавна дискредитираните герои и милиционерските им номера

Очевидно е, че детската мечта на главния прокурор Иван Гешев е била да спечели „Оскар“. Затова периодично организира екшън спектакли с драматични обрати, аудио записи и „изненади“ в плик. Целта на злодеите почти винаги е държавен преврат, който бива спиран в последния момент, почти с голи ръце, от единствения стълб на законността и стабилността в тази превзета държава – самият Гешев. Престъпниците са едни и същи, прокуратурата ги знае поименно – понякога ги назовава с целите имена, понякога само с прякорите или инициалите им. Странно защо, нито един от тях все още не се е озовал зад решетките с присъда, въпреки „титаничните“ усилия на прокуратурата. Но това ни най-малко не смущава държавното обвинение, което продължава да отчита „успех“ след „успех“.

Странният хаотичен брифинг на ръководството на прокуратурата от тази седмица обаче определено се класира в категория на най-абсурдните. Той разкри неподозирани неща за подземния свят у нас – там престъпниците си общуват с писма, написани на удивително правилен български език и надлежно подписани, записват компрометиращите ги разговори на флашки, които пазят в чекмедже до наркотици и пари, и правят максималното, за да идентифицират поръчителите на злодеянията си. Изобщо – полагат всички усилия да улеснят работата на прокуратурата.

Прокуратурата, от своя страна, действа точно в обратна посока – нито едно годно доказателство срещу престъпниците да не стигне до съда. Иначе защо ще размахва флашки и листа с доказателства, без да е направила нужните експертизи? Може би защото

целта изобщо не е правораздаване.

А поредното спасяване на сбъркалия професията си Гешев. Затова публиката трябваше да бъде убедена в няколко неща:

Първо – Гешев е държавата и държавността. Само и единствено той защитава народа. Второ – руското зловредно влияние опитва да посегне на главния прокурор, който геройски се съпротивлява. Трето – мафията заговорничи с олигарсите, за да му вземе главата, защото, естествено, само той може да им посегне. Четвърто – на разследващите журналисти не може да се вярва, защото те са в комбина с мафията и олигарсите. Пето – всякакви опити за реформи, като закриването на спецправосъдието и въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор са плод на заговора срещу Гешев, целят овладяване на държавата и са платени. Шесто – на „Продължаваме промяната“ и на „Демократична България“ не им е чиста работата. И не на последно място – Гешев е безценно национално богатство, затова и за отстраняването му лошите са готови да похарчат неограничен финансов ресурс.

Според Гешев за всичко това има неоспорими доказателства. Такива обаче не бяха представени.

Дори да се абстрахираме от развинтената фантазия на прокуратурата, възникват няколко резонни въпроса. Как така човекът с неограничена власт в тази държава – главният прокурор, се оказа жертва?!? Ако държавата е овладяна от мафията, какво е правил главният прокурор досега? Още повече, че години наред беше и зам.-главен прокурор, преди да заеме този пост? Може ли прокуратурата да отчита грандиозни успехи в битката с престъпността и едновременно с това мафията да управлява държавата? И защо мафията ще иска да махне главен прокурор, който с нищо не е показал, че я застрашава?

Да не би да има осъдени мафиоти или корумпета, за които да не сме разбрали?

Или може би разкритията предстоят? Дали ще има такова шоу по повод на делата и проверките, свързани с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов например? На 21 януари в ефира на БНТ Гешев обеща до „месец-месец и нещо“ да приключат разследванията както за кюлчетата и пачките в чекмеджето на правителствената резиденция, обитавана от Борисов, така и за прословутия „Барселонагейт“. Месец и нещо вече мина, приключване и по двете дела не се задава.

Нещо повече – шоуто на прокуратурата бе разиграно в седмицата, когато стана ясно, че поне 2 от банкнотите от прословутото чекмедже с пачките и кюлчетата от снимките с бившия премиер са истински. Това се разбра от постановление на Софийската градска прокуратура, по друго дело, свързано с Борисов. Постановление, за което наблюдаващият прокурор вероятно дълбоко съжалява, след като с него изтекоха подробности от делото за пачките и кюлчетата, които иначе прокуратурата ревниво пази в тайна. Така на публиката й стана ясно, че няма нищо случайно в „случайния“ избор на прокурори, които работят по кюлчетата и пачките, както и че делото е образувано по такива текстове от НК, че е обречено на неуспех още в зародиш. Освен това остават съмненията, че Борисов разполага с информация от кухнята на разследването, което е, меко казано, нередно.

Шоуто на прокуратурата още веднъж показа и двойния й стандарт.

За първи път тя не се интересува кой и как е направил записите и дали те са манипулирани. За първи път обръща внимание директно на съдържанието на флашките. В случая с множеството записи с бившия премиер Бойко Борисов прокуратурата нито веднъж не се заинтересува от съдържанието. Просто години наред се занимаваше с технически детайли по записите. Дори когато те са доказани специални разузнавателни средства.

Всичко това няма как да убеди зрителя, че „Гешев пикчърс“ заслужава доверие. Актьорите са отдавна дискредитирани, милиционерските номера – неефективни. А главният прокурор все така е опасен за демокрацията – и с действията, и с бездействията си. „Оскар“ няма да получи – нито за сценарий, нито за режисура, нито за актьорско майсторство. Виж на почетно място в списъка „Магнитски“ с основание може да се надява.

Доротея Дачкова, Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *