И балотажът за председател на НС се провали

Няма мнозинство, което да подкрепи нито един от двамата съперници Росен Желязков и Никола Минчев

И вторият опит да бъде избран председател на новото 48-о Народно събрание се провали. Причината е, че няма мнозинство, което да подкрепи нито един от двамата съперници Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП).

При първия тур отпаднаха другите двама претенденти – Кристиан Вигенин (БСП) и Петър Петров (“Възраждане”). Желязков и Минчев също нямаха достатъчно гласове, за да спечелят поста. Съгласно процедурата, която депутатите приеха, двамата отидоха на своеобразен балотаж.

Второто гласуване също не постигна нищо. За Минчев гласуваха 98 депутати от ПП, ДБ и БСП, но 142-ма бяха против кандидатурата му. Желязков получи с едва 5 гласа повече – от ГЕРБ-СДС и ДПС, но 137 депутати го отхвърлиха.

Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, който води заседанието като най-възрастен народен представител, тръгна да обявява Желязков за победител, но гневни гласове от залата го прекъснаха. „Сега какво следва?“, объркано се запита бившият културен министър и започна да се оглежда някой да му даде отговора. Съпредседателят на ПП Асен Василев излезе на трибуната и изтъкна, че тъй като няма мнозинство от 121 депутати в полза на Желязков, тогава изборът се смята за невалиден.

Депутатите излязоха в почивка, за да се разберат какво да правят.

Рашидов неколкократно предизвика смях в пленарната зала с отсъжданията си. Почти всеки път когато някой от кандидатите беше отхвърлен, бившият културен министър обявяваше: „Прието.“ От залата някой му подсказваше, че положението е точно обратното, и Рашидов реагираше: „А, не е прието, добре.“

На оплакванията в залата, че не го чуват, той отвърна: „Слаба е апаратурата.“ И заръча да се купи нова, както и други столове, защото старите се изпокъсали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *