ИТН продължава да „чегърта“ срещу Кирил Петков

От всички възможни приоритети, това Народно събрание се занимава с интриги, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по повод новата офанзива на „Има такъв народ“ срещу него – този път за гражданството му.

Депутатът от партията на Слави Трифонов Димитър Гърдев е адресирал въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев дали Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет.

„Ако се установи, че служебният министър на икономиката има и друго гражданство към момента на назначаването му, то това ще е в разрез в конституцията“, пише Гърдев

Срокът, в който външният министър трябва да отговори, е 20 август, но в петък това направи самият министър Петков.

„Спокойно мога да кажа, че аз – като Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ. Този отказ е нотариално заверен. Имам пълната документация“, каза той пред журналисти в петък.

Но подчерта, че не това е на дневен ред, а актуализиранията на бюджета.

Настойчивостта, с която „Има такъв народ“ продължава да „чегърта“ срещу служебния кабинет, е все по-изненадваща на фона на заявената от ИТН подкрепа за втори президентски мандат на президента Румен Радев. Във вторник Слави Трифонов поясни, че Радев „най-много изпълва със съдържание представата ни за президент на България“.

Въпросът за гражданството на Кирил Петков е подаден ден по-късно, в сряда.

Депутатът от ИТН Димитър Гърдев е посочил, че задава въпроса „заради публикувани в средства за масова информация твърдения“. От сайта „Пик“ вече са задавали на пресконференция въпрос на Петков дали има канадско гражданство още в началото на юни. Тогава той е отговорил, че има българско.

И при предишната атака срещу Петков, както и тази срещу финансовия министър Асен Василев, твърденията на ИТН съвпадаха с твърдения на ДПС и на медии, свързани с ДПС и ГЕРБ.

На 29 юли, докато водеше разговори с протестните партии за правителство и ги убеждаваше, че ИТН не е под влияние на ДПС, партията на Слави Трифонов предприе съвместна офанзива с ДПС срещу двамата министри от служебния кабинет. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов атакува Василев със стар компромат, тиражиран в жълто-кафяви медии, малко след като Йордан Цонев от ДПС направи същото.

Същия ден дойде финансовият експерт на ИТН Любомир Каримански нападна Кирил Петков заради евентуален конфликт на интереси. Икономическият министър отхвърли обвиненията и обяви, че „едно от може би най-ценните неща, които притежава, е независимост“.

Всичко това се случи две седмици след като Слави Трифонов съобщи, че е поканил служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков в първия проектокабинет на ИТН, но те са отказали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *