Испания обяви китайските тестове за неточни

Здравният министър на Румъния подаде оставка заради изказване, че ще бъдат изследвани всички жители на Букурещ

Испания се оплака, че комплектите за бързо тестване на коронавирус, които са били закупени преди време от Китай, са неточни, писа в. „Ел паис“, като цитира представители на няколко микробиологични лаборатории. Около 340 000 тестове, произведените от компанията Bioeasy от град Шънджън, осигуряват едва 30% точност при откриване на коронавирусни инфекции, макар че трябва да работят с 80% точност. „Те не откриват позитивните за коронавирус случаи, както се очакваше. 30% достоверност няма смисъл да се използват тези тестове“, твърди източник на изданието.

Вчера испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля обяви, че Мадрид е подписала допълнителна сделка с Пекин на стойност 432 млн. евро за закупуване на медицинско оборудване.

Испания удължи с още 15 дни извънредното положение заради коронавируса и то ще продължи до 12 април. Предложението, внесено от правителството, бе одобрено от парламента, в който от 350 депутати физически присъстваха под 50. Останалите гласуваха дистанционно. В Испания, която е втората най-засегната от заразата европейска държава след Италия, е въведена пълна карантина. Общият брой на заразените с COVID-19 в Испания е 56 188, а жертвите вече са над 4000.

Здравният министър на Румъния Виктор Костаке подаде оставка, след като тази сутрин обяви, че ще бъдат тествани за коронавирус всички жители на столицата Букурещ. Обявената от него програма за изследване е нереалистична и затова Костаке се е оттегли, категорични са местни меди. Часове по-рано Костаке обяви, че Румъния планира да тества за коронавирус всички жители на Букурещ. Според него властите искали да приложат програма, подобна на тази в Южна Корея, като проверят за COVID-19 жителите на столицата с помощта на мобилни екипи. Министърът уточни, че не всички, които са под карантина, в момента се изследват. „Искаме да тестваме цялото население на Букурещ с помощта на екипи, които ще ходят от врата на врата по южнокорейски модел. Много е важно да направим милиони тестове. До края на седмицата ще имаме още 200 хиляди теста. Започнахме с един център за тестване през януари, сега имаме най-малко 20, а искаме да са по един-два на окръг“, обясни Костаке. Заразените в Румъния са общо 1029, а 17 души са починали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *