Ирано-израелското шоу: Израел показа кадри отпреди 7 г. с руски „Град“, а Иран пусна снимки от пожар в Чили (видео)

Израелската армия вкара стари кадри от изстрелване на руски ракети „Град“ отпреди 7 г. в компилация, показваща ударите с ирански ракети и дронове от съботната нощ.  Видеото, публикувано в социалната мрежа X (преди Twitter) с надпис „Реалността на израелците през последните часове“, предизвика въпроси.

Докато повечето кадри показват ракети, летящи над израелска територия през нощта, последните няколко секунди нямат нищо общо нито с Израел, нито с Иран, а по-скоро изглеждат като част от кадри от изстрелването на руска ракетна система „Град“, публикувани в YouTube още през 2017 г. Въпреки това върху кадъра с руските ракети се появява надпис: „Тази атака показва истинското лице на Иран“.

Несъответствието беше забелязано от потребителя в X/Twitter Mohammed Zubair, който предположи, че видеото всъщност може да е от 2014 г. Израелската армия не отговори на публикацията.

От своя страна иранската телевизия пусна стари кадри от горски пожари в Чили, за да илюстрира успешното си нападение над Израел.

Техеран изстреля бараж от повече от 300 ракети и дронове камикадзе срещу Израел през нощта в събота, според оценки на израелската армия. Атаката дойде в отговор за израелски въздушен удар срещу консулството на Иран в Дамаск на 1 април, при който бяха убити високопоставени ирански военни.

САЩ и Израел обявиха, че са прехванали по-голямата част от иранските ракети, преди да достигнат израелското въздушно пространство. Въпреки това кадри от въздушните удари, публикувани в социалните мрежи, показват ракети, удрящи цели в Израел. Говорител на израелската армия призна за една ударена военна база, без никакви жертви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *