„Информационно обслужване“ няма да успее да обработи изборните протоколи в срок

Държавната фирма „Информационно обслужване“ е предупредила с писмо ЦИК, че ѝ е необходимо повече време, от заложеното по закон, за компютърна обработка на протоколите за предстоящите парламентарни избори на 4 април, съобщи Медиапул.

Сред причините за исканата отсрочка са пандемията, която изисква подвижни избирателни секции за карантинираните, бумът на желаещи да станат депутати и значителното нарастване на секциите, предлагащи машинно гласуване.

Писмото е получено в понеделник в ЦИК потвърди пред Медиапул говорителят Димитър Димитров и посочи, че все още не е разгледано. От пресцентъра на „Информационно обслужване“ пък посочиха, че не са изпращали информация до медиите по казуса.

Машинното гласуване се оказва друга пречка за спазване на сроковете. То за първи път ще бъде проведено в над 2/3 от образуваните секции в страната. Реално, 9200 секции от общо около 11 000 трябва да предлагат опциите за машинно гласуване. Изисква се те да бъдат поставени във всички секции, които имат над 300 избиратели. За първи път у нас на изминалите избори за евродепутати бяха използвани 3000 машини.

Друга пречка за искане на по-дълъг срок се оказва и факта, че кандидатите за народни представители, регистрирани през 2021 г. – 6989, са с 48% повече от регистрираните през 2017 г. (4718).

От „Информационно обслужване“ са изчислили, че обемът на числата, които трябва да бъдат обработени в съответните РИК, се е увеличил до 400% в сравнение с предишните парламентарни избори.

“Това ще отнеме приблизително между 14 и 51 часа за различните РИК с увеличения състав на нашите екипи, като в това не е включено времето за отстраняване на техническите грешки в протоколите на СИК, неравномерното пристигане на комисиите, разпечатването на различните приемо-предавателни разписки и документи, сканирането на СИК протоколите и останалите дейности, изпълнявани в ИП към РИК. С оглед гарантирането на точността на въвеждане сме планирали удвояване на изпълнителските екипи в 14 ИП към РИК, където предвиждаме работа на смени”, добавят още от държавната фирма, съобщава „24 часа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *