Инж. Чавдар Стойнев: Трансформацията на ключови централи не може да бъде оставена на случайността

Промяната в Плана за възстановяване и устойчивост е крайно необходима, но без национална стратегия е сложна задача, казва изпълнителният директор на ТЕЦ-Перник

Разговаряме с изпълнителния директор на „Топлофикация-Перник“ инж. Чавдар Стойнев.

-Всички се обединиха около това, че промяната в поетите ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост е крайно необходима. Вие също апелирахте за такава. Смятате ли, че ще се случи?

-Предоговарянето на Плана е крайно необходимо и аз се радвам, че има такава обществена нагласа, но това е недостатъчно. Ако експертите не седнат на масата да очертаят националната стратегия в новата ситуация, то какво ще следва от тази промяна? Вече няма пълнолетен български гражданин, който да не навлезе в темата и да не му стана ясно, че българската енергетика без въглищни мощности е обречена. Това обаче далеч не изчерпва темата, защото трансформацията на икономиката към въглеродна неутралност също е ключова политика, около която сме обединени.

-Въглищна икономика и въглеродна неутралност не са ли противоречащи си цели? Какво трябва да направим тогава?

-Това е така без ясна национална енергийна стратегия. Вижте регионите – Перник, Кюстендил, например. Тук работят 2 важни енергийни предприятия – ТЕЦ Бобов дол и Топлофикация Перник. Едното е важно като балансьор на западна България, другото обрича един град не само да остане на студено, но и на тъмно.

Много пъти сме обяснявали, че електропреносната система на Перник няма да издържи, ако хората минат на отопление с електрическа енергия, дори цената да не е фактор. На практика всичко това означава, че трансформацията на тези 2 предприятия трябва да е национален приоритет. Ние се мъчим с инвестиции в газови когенерации, като сме още много далеч от постигане на капацитети, които да заменят изцяло въглищата с природен газ. ТЕЦ Бобов дол също са започнали работа по своята много амбициозна инвестиционна програма. Сами разбирате обаче, че това е оставено на желанието на тези 2 предприятия и на това ще намерят ли достатъчно сили за тази трансформация. Трансформация на толкова ключови централи оставена на случайността е знак за отсъствие на държавна политика.

-Вие как си го представяте?

-Дългосрочното решение ще бъде устойчиво само с регионалните карти обединени в националния пъзел на енергийната ни стратегия. С необмислено решение за закриване на въглищната енергетика и оставяне на трансформацията да се случва според волята на собственика на една или друга централа застрашаваме и енергийната си сигурност и икономиката си. Зеленият път, по който тръгна Европа отдавна не е пожелателен, но виждате, че държавите се развиват с различна скорост в рамките на тази общност. От това как ще решим трансформацията зависят и последните ни възможности за устойчивост. Каквото и да си говорим с внос на електроенергия не можем да имаме устойчиво и конкурентоспособно производство в никоя област. Без енергийна политика, дори не бихме могли да говорим за скорост, на която се движи икономиката ни.

-На какво се надявате?

-На разумна национална политика, базирана на огромния масив знания, който имат българските експерти. Безработицата след закриване на централите е заплаха, но по-сериозните последствия са ударът върху цялата икономика. Смятам, че в България има много опитни енергетици. Вече се наблюдават интереси върху българските централи от чужди инвеститори. Включването на централите в приоритетна национална рамка ще отвори още по – широко врата за възможностите за трансформация. Ако трансформацията на въглищните централи е национална цел съм сигурен, че път ще се намери. В противен случай ще изобилстват пречките и ще подкопаем и последния стълб на българската икономика.

-Обявихте, че това е първото лято, през което Топлофикация – Перник ще работи изцяло на природен газ.

-Да така е и това е нашата малка стъпка в процеса на трансформация. Да не забравяме обаче, че освен работата ни за чиста околна среда, нашата цел е да предлагаме и конкурентен продукт. Ако цената на синьото гориво е достъпна, ако не се окаже, че има нова криза … ние ще имаме тази възможност, защото процентът на природния газ в микса е достатъчен перничани да имат топла вода, произведена по чист способ, но се надявам тя да бъде и на достъпна цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *