Инж. Чавдар Стойнев: Планираме нови инвестиции в закупуване на американска газова когенерация

„Опазването на околната среда е сред основните приоритети за предприятието. В тази връзка повече от половината направени инвестиции през последните години са вложени в проекти с екологична насоченост. Едно от големите начинания на дружеството, е целогодишното производство на енергия от природен газ. За тази цел преди близо две години закупихме три броя газови когенератори и започнахме работа по тяхното въвеждане в експлоатация“, коментира инж. Чавдар Стойнев, директор на „Топлофикация Перник“.

Той сподели, че още тази година новите мощности трябва да заработят. „Чрез реализирането на инвестицията ще се предостави възможност за продължаване на дейността на „Топлофикация Перник“, като се изпълняват целите за намаляване на въглеродните емисии, заложени от ЕС. На този етап въглищата ще се използват само по време на отоплителния сезон“, заяви инж. Стойнев.

„Възнамеряваме да закупим още една голяма газова мощност, вероятно ще е американска, защото американските съоръжения са доказали своето качество“, посочи инж. Стойнев.

По думите му съоръжението ще бъде разположено на площадката на ТЕЦ „Република“. „За когенерацията няма да е необходимо изграждане на нова инфраструктура“, допълни директорът на предприятието. Той заяви, че в „Топлофикация Перник“ са си поставили амбициозни цели по отношение на изпълнението на зелената политика на Европа за нисковъглеродна производство. “ Нашата дейност спомага за постигане на целите за доставяне на чиста енергия като залагаме на дългогодишния си опит.“, обясни инж. Стойнев.

„Едновременно с проекта за производство на енергия от газ, провеждаме административните процедури за реализиране на още една инвестиция за поетапна замяна на все по-голяма част от въглищата с биогорива. Биомасата е възобновяема суровина, при чието оползотворяване не се отделят вредни емисии във въздуха. Амбицията ни е да създадем напълно екологично производство на енергия. Винаги целият екип на „Топлофикация Перник“ сме имали за цел да работим в пълно съответствие с най-високите стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. С тези инвестиции ние правим най-важната крачка към енергийната трансформация на предприятието“, посочи инж. Стойнев.

Директорът на „Топлофикация Перник“ заяви, че съвременната енергийна система във все по-голяма степен ще зависи от съчетанието на високи технологии и екология. Инж. Стойнев е на мнение, че най-доброто решение за запазване на енергийната сигурност и независимост на България е запазването на базовите мощности, които да бъдат трансформирани изцяло в съответствие с европейските изисквания. „Топлофикациите трябва да работят максимално дълго. Резкият преход към ВЕИ, би бил пагубен, защото неминуемо ще доведе до дефицит на електроенергия“, сподели инж. Стойнев.

„През летните месеци планираме да извършим сериозни модернизация на основните мощности на централата и очистващите съоръжения. С тези дейности ще се повиши значително ефективността при производството на електро и топлоенергия. По време на плановия годишен ремонт ще бъдат обновени амортизирани участъци от топлопреносната мрежа. Планираме да извършим подобрения в основните цехове на дружеството.“, заяви инж. Стойнев. „Нашата цел е производството на чиста енергия от екологични горива. Като производствено предприятие, ние ясно осъзнаваме своята отговорност за околната среда и своите съграждани. Вярваме, че промяната винаги започва от самите нас. По тази причина осъществяваме непрекъснат мониторинг и анализ на въздействието от дейността на предприятието върху околната среда. На тази база и предвид резултатите взимаме решения с цел намаляване на негативното въздействие върху природата и подобряване на качеството на въздуха“, посочи още инж. Чавдар Стойнев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *