Инж. Христин Илиев: Увеличенията на цената на парното няма да се реализират

Искам да успокоя всички хора, които от вчера слушат ужасяващи новини за предстоящо шокиращо поскъпване на цените на топлинната енергия. Сигурно е, че увеличенията на цената на парното, които се цитират навсякъде в медийното пространство, няма да се реализират, поне не през този регулаторен период. Разчетите, за които се говори, не отразяват реалните цени в момента, а и е невъзможно да бъдат удовлетворени от Комисията за енергийно и водно регулиране, а Регулаторът има финалната дума.“ Това каза изпълнителният директор на Топлофикация Бургас инж. Христин Илиев.

Енергетикът обясни, че разчетите, подадени от топлофикациите в Комисията по енергийно и водно регулиране, са били актуални към края на март, когато нито се е знаела цената на природния газ, нито дали и какви компенсации ще получат дружествата.

При изготвянето на заявленията работихме на сляпо относно инфлацията и сътресенията на световните борси за горива, стоки и емисии, които са определящи за нашата дейност. Някои от основните изходни данни не бяха ясни и не беше възможно да изведем точни сметки, но законът задължава всички топлофикации да попълнят и подадат заявления за новия регулаторен период до 31 март. Към тази дата нито беше актуална информацията за поскъпването на материалите и консумативите, които използваме, нито цената на природния газ.“ каза инж. Христин Илиев.

След подаването на заявленията в Комисията за енергийно и водно регулиране е станал ясен размерът на компенсациите, които до известна степен са помогнали на дружествата, но по думите на инж. Илиев категорично не са достатъчни, за да се справят с огромното нарастване на цените на природния газ, материали и консумативи.

Поради факта, че продаваме топлинна енергия и битова гореща вода по цени, актуални към юли миналата година, реализираме огромен по размери недовзет приход. Става въпрос за милиони, които ако имахме, щяхме да инвестираме в подобряване на съоръженията, екологични проекти, както и в обновяване на топлопреносната мрежа.“ каза инж. Христин Илиев.

Текущите цени на битова гореща вода и топлинна енергия са пресметнати на база 30 лева цена на природния газ, която за юни вече е 162 лв. Инж. Илиев все пак заяви, че въпреки нереализирания огромен приход, все още успяват да отделят средства за обновяване на съоръженията и топлопреносната мрежа, но не знае до кога ще е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *