Инж. Христин Илиев: Работата в енергетиката дава стабилност и възможност за кариерно развитие на млади специалисти

Постепенното използване на биомаса в енергетиката ще намали общите разходи за емисионни квоти и ще улесни прехода към нисковъглеродна икономика, казва изпълнителният директор на „Топлофикация-Бургас“

Интервю с изпълнителния директор на “Топлофикация Бургас” инж. Христин Илиев за ролята на отговорния бизнес в обществото и екологичните проект на дружеството

Инж. Илиев, кой бе последният Ви проект с екологична насоченост?

-Към настоящия момент съоръженията, които работят в централата, са пригодени основно за изгаряне на природна газ, като реконструкцията на един от водогрейните котли дава възможност за използването и на биомаса. Двата вида гориво позволяват по-голяма гъвкавост при производството на топлоенергия от водогрейния котел.

И през предстоящия отоплителен сезон на територията на Дружеството ще се горят основно пелети (слънчогледови и сламени)през предстоящия отоплителен сезон на територията на Дружеството ще се горят основно пелети (слънчогледови и сламени)то задачата, която сме си поставили и се надяваме, че ще успеем да изпълним, е да  увеличим производството на топлинна енергия посредством биомаса, тъй като при оползотворяването и няма вредно въздействие върху околната среда. Не само от екологична, но и от икономическа гледна точка нашата цел е да намалим закупуването на въглеродни емисии предвид растящите им цени. Също така те оказват съществена тежест върху разходите за производство и се отразяват върху крайните цени на топлинната енергия, които от своя страна се отразяват на крайните потребители. Постепенното използване на биомаса в енергетиката ще намали общите разходи за емисионни квоти и ще улесни прехода към нисковъглеродна икономика.

Планирате ли други скорошни инвестиции?

След приключване на отоплителен сезон 2019/2020 г. бяха извършени профилактика и ремонт на топлопреносната мрежа, целящи непрекъснатост и подобрение на топлоснабдяването. Планират се и капиталови ремонти по когенерацията, като се надяваме това да ни осигури спокоен отоплителен сезон. И занапред ще продължаваме да работим по нашата дългосрочна политика за развитие на Дружеството чрез нови инвестиции, насочени към устойчивост, съобразени със стриктното спазване на екологичните изисквания.

От дистанцията на времето как оценявате инвестициите, които сте направили до тук?

Всички направени инвестиции до момента целят да намалим нашите производствени разходи, като повишим ефективността на топлоснабдителната система към крайния потребител. Това е и причината да се търсят алтернативни източници на енергия, които на първо място са щадящи към околната среда, като се стремим да запазим и топлоснабдяването икономически най-изгодно за нашите потребители.

Ако ми позволите, нека се отклоня малко от темата с екологията и да Ви попитам, как насърчавате служителите на Топлофикация Бургас да бъдат проактивни?

Всички проекти, касаещи реконструкция на съоръженията се обсъждат с експертите в Топлофикация – Бургас, в зависимост от тяхната компетентност. Като ръководство ценим уменията на служителите, които работят в Дружеството, насърчваме ги да прилагат своите професионални знания и опит по начин, по който да допринася за ефективността на целия екип.

Какъв съвет бихте дали на младите енергетици, избрали да работят в предприятие като Вашето?

Мисля, че за никой не е изненадващ фактът, че в момента се усеща липса на достатъчно подготвени кадри в сектор “енергетика”. Не само на местно ниво, а в цялата страна липсват служители с квалификация за работа в сектора. Все по-малко са младите хора, които избират да следват висшето си образование в България, респективно по специалности в областта на енергетиката, като тук идва нашата отговорност да популяризираме нашата дейност чрез стажантски програми и старт на кариерата в дружества от този сектор. Работата в Дружеството дава стабилност и възможност за кариерно развитие на кадрите предвид различните видове гориво за производство на топлоенергия. Една от основните ни ценности е работата в екип. Затова и приветстваме всички млади специалисти, които споделят същите ценности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *