Инж. Христин Илиев: Дуалното обучение дава по-добри възможности за енергетиците на пазара на труда

В „Топлофикция Бургас“ вярваме, че дуaлнoтo oбучeниe дaвa възмoжнocт нa млaдитe хoрa да се реализират в България. Тази форма на обучение едновременно на теория и практика помага за по-добрата реализация на пазара на труда. При нас летните практики са наложени от години. По време на стажа учениците се докосват до дейността в реална среда. Нашите специалисти предават опита и уменията си на по-младите. След края на практиката резултатите са на лице – пред нас виждаме подготвени бъдещи енергетици“. Това заяви инж. Христин Илиев, директор на „Топлофикация Бургас“.

Той подчерта, че в предприятието има редица уcпeшни примeри нa млaди хoрa, кoитo ca прeминaли прeз дуaлнaтa cиcтeмa и днес вече са чacт oт екипа.

Според инж. Илиев, за да се ограничат ефектите от демографската криза е необходимо да се помисли по какъв начин може да се погрижим за хората, за образованието им и за възможността за реализация. Само така те ще останат в България.

„Донякъде разбирам младите, които избират да поемат пътя в чужбина. Стандартът на живот там е много по-висок, но като дългогодишен ръководител на топлофикацията мога да уверя, че у нас също има производства с добри условията за труд. Професията енергетик е една от добре заплатените в страната ни. Конкретно в нашето предприятие сме осигурили редица социални придобивки, добри и безопасни условия на работа и не на последно място възможност за кариерен растеж.“ посочи инж. Илиев. По думите му пoвeчeтo хoрa нямaт търпeниe да се издигнат бързо нагоре, но като дългогодишен директор и експерт той ги посъветва да не бързат. Той увери, че ако вложат усилия в oбрaзoвaниe, в упoритa рaбoтa, уcпeхът и оценката няма да закъснеят. „Въпреки, че съм оптимист, нещата не всеки път стават с магическа пръчка“, посочи инж. Илиев.

Директорът на „Топлофикация Бургас“ сподели, че да ръководиш предприятие е голяма отговорност и нелека задача. „При нас всекидневно сме изправени пред редица предизвикателства като се започне с малките проблеми, които има във всеки голям колектив и се стигне до вземане на важните решения за мащабни инвестиции в устойчивото развитие на компанията. Благодарение на сплотеността на екипа успешно се справяме и работим единни с визия за бъдещето на „Топлофикация Бургас“, посочи инж. Илиев.

„Един от важните въпроси за нашата индустрия е как тя да намери мястото си в ерата на зелената енергия. Поддържането в добро техническо състояние на мощностите е съществена част от този процес“, коментира инж. Илиев на въпрос за възможностите на сектора „Енергетика“ в контекста на Европейската Зелена сделка.

Като успешни инвестиции в още по-чисто производство на електро и топлоенергия инж. Илиев даде за пример добавянето на биогорива. По думите му биомасата като природен продукт подлежи на непрекъснато природно възстановяване и затова тя се причислява към т.н. възобновяеми източници на енергия /ВЕИ/ „Тя е важен природен ресурс за получаване на енергия и ценни продукти. Биомасата включва всички органични материали, синтезирани от растенията. Използването й за енергийни цели не замърсява околната среда и затова тя се счита за източник на екологична чиста или “зелена енергия”, обясни инж. Илиев.

Той посочи, че биомасата се счита за бъдещ ключов възобновяем ресурс в малки и големи мащаби. Инж. Христин Илиев прогнозира, че с увеличаването на населението и потреблението на глава, успоредно с изчерпването на изкопаемите горива, търсенето на биомаса в развиващите се страни се очаква да нарасне стремително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *