Инж. Севдалин Желев: „Топлофикация – Русе“ непрекъснато инвестира в опазване на околната среда

През 2021 г. започват работа новите газови производствени мощности, казва изпълнителният директор на дружеството

Следващата година очакваме да започнат работа новите ни газови производствени мощности. Това са огромни машини – когенератори, които се задвижват със „синьото гориво“, съобщи директорът на „Топлофикация – Русе“ инж. Севдалин Желев

Инж. Желев, към какво е насочена инвестиционната политика на „Топлофикация – Русе“ през последните години?

-Ние постоянно инвестираме в развитието и модернизацията на предприятието и в повишаването квалификацията на работещите при нас, затова успяваме да предлагаме екологична и сигурна енергия за абонатите си. Влагаме сериозни финансови средства в поддържането и модернизацията на нашите съоръжения и закупуваме нови, за да отговаряме на динамичните промени в сектора ни. Същевременно въвеждаме иновации в производството, за да предложим услуги от най-високо качество, съобразени с нуждите на потребителите. Черпим добри практики от другите европейски страни, насочени към опазването на околната среда

-Кои са най-новите високотехнологични подобрения в дружеството?

-Екологичната политика винаги е била важен наш приоритет. Усилията ни са насочени не само към гарантиране на екологичната устойчивост на производството, но и към изпълнението на нови проекти за мониторинг и устойчиво управление на околната среда.

Следващата година очакваме да започнат работа новите ни газови производствени мощности. Това са огромни машини – когенератори, които се задвижват със „синьото гориво“. Нашата цел е да гарантираме опазването на околната среда при производството на енергия и с това да подобрим качеството на живот на хората в Русе. Важното е всички да знаят, че благодарение на мащабната модернизация на производството, нашето дружество няма отклонения по нито един аспект от опазването на околната среда. Постигнатото до тук е резултат от много, много труд, отдаденост в работата и задружни усилия.

-Какви са екологичните ползи от реализацията на проекта?

-Благодарение на инвестициите ни в посока на устойчиво развитие, очакваме сериозно да допринесем към изпълнение на политиката на Община Русе за опазване на околната среда и подобряване качеството на въздуха в града. Ние сме предприели важни стъпки за разнообразяване на горивата, които използваме за производството на електрическа и топлинна енергия. Ще продължим да влагаме средства в развитието на нашата дейност и ще насочваме все повече усилия в опазването на околната среда, като въвеждаме проекти за устойчиво производство.

-Какви са вашите прогнози и краткосрочни очаквания за развитието на енергийния сектор?

-Предстоят големи промени в нашия отрасъл не само у нас, но и във всички европейски страни, които са пряко зависими от производството на енергия от въглищата. Те ще бъдат насочени към предприемане на по-бързи стъпки за трансформация на енергетиката на отделните страни в съответствие с ангажиментите на Европа за намаляване на вредните емисии.

Неминуемо това ще доведе и до промени в т. нар „Интегриран план в областта на енергетиката и околната среда 2021 -2030 година“, който се изготвя от българската държава. Този документ е от изключително значение, защото начертава и ще определя общата посока за развитие на българската енергетика в следващото десетилетие. „Топлофикация – Русе“ е само част от един много важен сектор, който започва своята трансформация, за да живеем всички в една по-добра и чиста околна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *