Инж. Севдалин Желев: Контролът е гаранция за спокойствие както на институциите, така и за хората

Инж. Желев, след направените промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух се въведе задължително видеонаблюдение на горивата, които се подават от средните и големи горивни инсталации, каквато е вашата. С какво смятате, че ще допринесе този вид контрол, като се има предвид, че непрекъснато се осъществяват проверки от РИОСВ? Не се ли получава едно дублиране на дейност?

Това е поредната мярка, която ще спомогне за по-голям и строг контрол на горивата, които подаваме към инсталациите си. Това е допълнителна гаранция, че спазваме стриктно закона и не нарушаваме нашето комплексно разрешително.

Допълнителните системи за видеонаблюдение и контрол на операторите, осъществяващи пряка връзка с контролните органи, се извършва в реално време. Изградената система за видеонаблюдение осигурява на контролните органи пряк достъп до постъпващите в нашите съоръжения горива в реално време. Камерите са монтирани, както на точките за подаване, така и в складовете.

Записите се съхраняват. Така по всяко време, компетентните органи могат да изискат записи от минали периоди, тъй като се съхранява всичко от последните поне 6 месеца. дори и за минали периоди

Смятате ли, че проблемът с мръсния въздух може да бъде решен?

Качеството на въздуха и нивата на замърсяване остават един от основните нерешени проблеми на околната среда в световен мащаб. Мръсният въздух причинява близо 7 млн. смъртни случая годишно. Според доклад на Европейската агенция по околна среда, който наскоро прочетох, България е на челно място сред страните с влошено качество на въздуха в Европа. У нас 90% от населението е изложено на много високи нива на замърсяване

Както сами виждате обаче, всички сме обединили усилия, за да намерим дълготрайно решение на проблема. Предприети са строги мерки както от законодателната, така и от изпълнителната власт. Прави ми впечатление, че самите хора са станали по-ангажирани и въвлечени в борбата с мръсния въздух. Както в България, така и във всяка страна от ЕС са изградени национални мрежи за контрол на качеството на въздуха. В големите градове и промишлените центрове постоянно се следи замърсяването с фини прахови частици. Има обособени пунктове с необходимата апаратура, с която данните се обработват напълно автоматично.

Вие като предприятие какво направихте в тази посока?

Непрекъснато се стараем да оптимизираме производствената ни дейност като внедряваме нови алтернативни горива. В момента парогенератори 4 и 8 са в процес на газифициране. Щастливи сме, че получихме разрешение, защото два от котлите ни ще преминат изцяло на природен газ, който се смята за по-екологичен в сравнение с въглищата. Въвеждането на природен газ като алтернативно гориво ще се отрази благоприятно на екологичните показатели на ТЕЦ Русе.

Вече заменихме част от въглищата с биомаса, която е един от „зелените“ източници на енергия

От къде са вносните въглища?

Ние използваме въглища от Русия. Те са висококалорични и с нисък процент сяра.

Мислили ли сте да работите и на местни въглища?

Имаме такова намерение. Ще успеем да го реализираме, когато успешно финализираме проекта за модернизиране на парогенератор 5. Вече сме закупили ново оборудване за тази реконструкция.

Инж. Желев, сменям малко посоката на разговора ни, в момента се намираме в извънредно положение заради коронавируса. Какви мерки предприемате за защита на вашите клиенти и служители, за да не се стопира дейността ви?

Още с обявяването на извънредното положение предприехме строги мерки, съобразени изцяло с препоръките на институциите. Направихме промени в режима на работа. Някои служители от администрацията, преминаха на диcтaнциoннa paбoтa oт дома. Въвели сме и работа на смени, с цел да няма струпване на много хора на едно място. За всички са осигурени нeoбxoдимитe пpeдпaзни cpeдcтвa.

В изпълнение на препорърките на Щаба, преустановихме и визуалния отчет, в момента се използва дистанцинно отчитане. Данните се подават по телефон или през интернет страницата ни. Клиентският център продължава да обслужва абонатите ни, но при стриктно спазване на изискванията за безопасност. Ще използвам да призовава отново, на място да се идва само в крайни случаи. За въпроси, които могат да бъдат решени от разстояние, нека хората се свържат с нас по телефон.

За никого не приятно това положение, но за да излезем от него възможно най-бързо, трябва да сме единни, отговорни и изпълнителни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *