Инж. Павлин Костов: Ако в енергийния микс има само фотоволтаици, вятърни генератори и водородни мощности, ще бъде постигнат т.нар. въглероден неутралитет

Ако в енергийния микс има само фотоволтаици, вятърни генератори и водородни мощности, ще бъде постигнат т.нар. въглероден неутралитет. Това мнение изрази енергийният експерт инж. Павлин Костов, който е и изпълнителен директор на „Топлофикация – Сливен“.

Инж. Костов, днес няма да говорим за Топлофикация- Сливен“. Вие сте единственият производител на енергия от въглища, който създава енергия от отпадъци. В интервюта казвате, че замяната на въглища с други по-екологични варианти, е единственият начин да спасим въглищните централи. Освен отпадъците, за които мненията са толкова противоречиви, има ли други горива, които са подходящи заместители на въглищата в начинанието за по-чисто производство на енергия?

Мненията за оползотворяването на РДФ са противоречиви само в България. В цяла Европа, а и по света, производството на енергия от преработени отпадъци е начинание, което се подкрепя и одобрява. Никъде в чужбина не съм чувал, някой да се оплаква от подобен тип дейност. Напротив.

Вариантите за заместване на въглищата са много, но при преработката на съоръженията за работа с различни горива и съответно закупуването на нови машини, са необходими много големи инвестиции.

Тенденциите в по-близко бъдеще са за преминаване от въглища към биомаса и природен газ. Както всички са наясно, до 2050 година европейската икономика трябва да бъде въглеродонеутрална т.е. производството на енергия да е изцяло от ВЕИ, говори се и за водород, но технологията все още не е развита.

Можете ли да ни обясните за какво става въпрос?

Водородът да се използва като гориво за производство на енергия. Ако в енергийния микс на всички страни в Европа има само фотоволтаици и вятърни генератори и водородни мощности, ще бъде постигнат т.нар. въглероден неутралитет.

Как Вие си представяте да функционира подобна система?

Соларните панели могат да са основна мощност в светлата част на денонощието, но не и през нощта поради липсата на слънцегреене. Произведената енергия от вятър също е непостоянна и по-трудна за прогнозиране. Мощностите на водород могат да бъдат в ролята на „балансьори“ през нощта, както и когато няма достатъчно слънцегреене и липсва вятър.

А кои страни са по-напреднали в това отношение? Европейският съюз подкрепя ли тези иновации?

Според моите наблюдения Германия и Нидерландия са натрупали преднина в развитие на технологиите с водород.

На 8 юли Европейската комисия обяви “Водородна стратегия за климатично-неутрална Европа, като част от новата индустриална стратегия на Съюза. За да подкрепи инвестициите и изграждането на цялостна европейска водородна екосистема, Комисията постави началото на „Европейски алианс за чист водород“ . Една от ключовите цели е представянето на „План от мащабни инвестиционни проекти в екосистемата с чист водород“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *