Инж. Михайлов: Ако закрием с лека ръка въглищната енергетика, скоро след това ще дойде и ред на газовите централи

Много се надявам да следват решения, а не кризи, казва изпълнителният директор на „Топлофикация-Враца“

Разговаряме с изпълнителния директор на „Топлофикация-Враца“ инж. Радослав Михайлов

-Какво мислите за заявеното намерение в Плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на емисиите с 40%?

-С две изречения закриваме енергетиката си без обществено обсъждане, без изградени алтернативи. Съвсем скоро един народен представител каза, че в най- лошия сценарий, ако нямаме собствено производство на енергия, ще си внесем от Гърция или околните страни.

Не знам дали някой си дава сметка каква е разликата между това да произвеждаш и изнасяш и това да внасяш. Газовите централи също купуват въглеродни емисии. Днес е ред на въглищните централи, утре ще бъде нашият. По пътя на бързо хвърлените идеи на някои може да му хрумне и парно под Дунава от Румъния да идва във Враца. Наслушахме се на телевизионни енергетици, които и един ден не са изкарали в централа. Обезверен съм от липсата на визия в сектора и реална оценка на значимостта му за икономиката.

-Искате да кажете, че на някого може да му хрумне идеята да закрива топлофикациите в страната?

-Не знам защо се изненадвате. Зелените отдавна имат такива желания. Според тях светът се саморазрушава от наличието на всяко производство, което не е базирано на слънце, вятър и вода. Не виждам с такова настървение да коментират дори последствията от войните, които се водят по света, глада и нищетата.

Ако поговорите обаче с истински еколог, ще разберете, че тези технологии не са безспорни. Първо, за производството им се използва цялата менделеева таблица, второ се нарушава пътят на прелетните птици, почвата под фотоволтаиците изгаря и се искат десетилетия след тях да може да вирее, каквато и да е култура… За това аз смятам, че разковничето е в баланса. Нека се трансформираме, да имаме подкрепа, за да внедрим най- добрите технологии и да бъдем умерени в плановете си, а не с лека ръка от днес за утре да режем на скраб фабрики, които ни гарантират енергийната сигурност.

-Какво трябва да направи българската държава според Вас? Виждате, че ние следваме европейските правила.

-Държавниците в българската държава трябва да застанат зад цялостна визия, изградена с участието на българските експерти. Не е все едно дали първи, или последни ще си затворим енергетиката. Дори тълкуването на европейските правила не е еднозначно.

Съвсем скоро говорихме за такъв пример и се оказа, че превеждайки една наредба, ние я разширяваме, задушавайки икономиката си. Всички европейски държави ще ни похвалят ако закрием енергетиката си и внасяме от тях. Въпросът е ние това ли искаме? Опасявам се, че скоро на някого наистина ще му хрумне да бъдем първата страна без газови централи и ще се превърнем в зеления оазис на Европа. По същество тази цел не ни е чужда. Населението на България ще намалява с всяка изминала година, защото работещите ще имат все по – малко алтернативи. България обаче не е територия, а суверенна държава и държавниците и трябва да мислят държавнически.

-Вие ще подкрепите ли протест на въглищните централи?

-Да,разбира се, но аз мисля, че колегите правилно са се обърнали за помощ в тази ситуация към Президента г-н Румен Радев, защото той е разумен и балансиран политик. Мисля, че и той си дава сметка, че с тези 2-3 изречения се застрашава националната сигурност. Много се надявам да следват решения, а не кризи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *